Mezi účastníky je i absolventka Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Dana Elčknerová. O projektu se dozvěděla od své zprostředkovatelky na Úřadu práce a rozhodla se ho vyzkoušet. „Protože v mém oboru se mnoho nových volných míst neobjevuje a nás absolventů je hodně, rozhodla jsem se přímo oslovit různé veterinární lékaře v mém okolí. Většinou hned odmítli. Uspěla jsem, až když jsem budoucímu zaměstnavateli nabídla zapojení do projektu a získání dotace na mzdu. Díky tomu, že se vyřešila finanční stránka, se mi podařilo sehnat lépe zaměstnání," sdělila.

Na jednoho pracovníka firmy mohou získat až čtyřiadvacet tisíc korun měsíčně. Peníze na mzdy pochází z evropského dotačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. „„Podstatou této aktivity je umožnit mladým lidem získání tolik potřebné praxe a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání," poznamenala generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

V Jihomoravském kraji se do projektu zapojilo zatím 235 firem z různých oblastí. „Jsou to reklamní agentury, obchodní firmy, restaurace, výrobní, stavební a softwarové firmy nebo právní kanceláře," vyjmenoval vedoucí oddělení zaměstnanosti krajské pobočky úřadu Josef Bürger.

Podle něj zájem firem převyšuje rozpočet projektu, který počítá s podporou 470 míst. „V současnosti řešíme s Ministerstvem práce a sociálních věcí dílčí navýšení rozpočtu, abychom mohli podpořit více uchazečů o zaměstnání a tím také zaměstnavatelů," doplnil Bürger.

Na jihu Moravy získalo z projektu dotaci také sedmdesát mentorů, kteří budou nováčky ve firmách školit, aby rychle zapadli.