Třeba vedení firmy Agros Vyškov-Dědice uvažovalo o zrušení mlékomatů. Nakonec se rozhodlo na trhu zůstat. „Když jsme začínali, prodali jsme v jednom mlékomatu až osm set litrů denně. Dnes u nás nakupují jen skalní příznivci, kteří stojí o kvalitu. Údaj z letošního března je průměrně osmdesát litrů,“ řekl za Agros Cyril Sigmund. Společnost provozuje na Vyškovsku pět automatů na mléko.

Mlékomat u vyškovského Agrodomu.
Zájem o mlékomaty klesá. I přesto ale na Vyškovsku zůstanou

V Letovicích na Blanensku zkoušeli zemědělci přilákat nové zákazníky snížením ceny o korunu. To prodeji nepomohlo, a tak se družstvo Ledeko vrátilo k patnácti korunám za litr. „Denně prodáme až 145 litrů, to se mi zdá málo. Přitom mléko je kvalitní a k dispozici čtyřiadvacet hodin denně,“ povzdechl si Kamil Vystavěl z družstva.

Pět mlékomatů provozuje bořitovské družstvo Zepo. Nejnovější stojí od začátku roku v Lysicích na Blanensku. „Na pořízení mlékomatu dostaneme dotaci z ministerstva zemědělství, jinak provoz platíme sami. Odběr hodně závisí na aktuální ceně v supermarketech,“ řekla za družstvo Hana Šejnohová. Denní spotřeba v jejich automatech se pohybuje od sta do tří set litrů.

Kvalitu mléka z automatů kontrolují veterináři. „Zásadní závady jsme nezjistili,“ ujistil šéf odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví krajských veterinářů Josef Velecký.

Ilustrační fotografie.
Dvacet tisíc rozdíl v platech? Nepoměr, poukazuje starosta

JANA ŠTÉGNEROVÁ