Zatčením známého politika skončil první volební den v Chomutově. U restaurace Monika zadržela policie předsedu Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa Miroslava Sládka.

Důvodem zadržení bylo Sládkovo veřejné řečnění k lidem u zmíněné restaurace, čímž se měl dopustit nepovolené kampaně v den voleb. Jak incident proběhl, popsal Deníku svědek události.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
ANO je vítězem voleb. Do Sněmovny pronikli STAN, TOP 09 přežila klinickou smrt

„Pan Sládek byl v hospodě, kde jsme zrovna byli na pivu,“ popisuje Chomutovan Martin Skalka. „Povídal si s námi o politice, jaký máme názor a podobně. Musím říct, že byl velmi milý a mluvil hodně klidně,“ pokračuje Skalka. „Pak se rozloučil, nechal nám svoji vizitku a šel do vedlejší hospody. To už ale stálo venku devět policejních aut,“ popisuje svědek.

Podle místopředsedy republikánské strany Karla Fleischera byl zásah nepřiměřený. „Připomínalo to zásah proti drogovému dealerovi a ne proti politikovi, který klidně rozmlouvá s občany,“ vyjádřil se pro Deník Fleischer.

Policie nechtěla zásah blíže komentovat, potvrdila ale, že na místě zadržela dvě osoby. „Jsou podezřelé z přestupku proti zákonu o volbách do Parlamentu České republiky,“ říká policejní mluvčí Ústeckého kraje Alena Bartošová.

Pro Miroslava Sládka to není první zkušenost s policií. Zadržen byl v lednu 1998, krátce před tím, než měli poslanci zvolit prezidenta. Dodnes se netají názorem, že jeho zadržení bylo politicky motivované a zorganizované tehdejšími vrcholnými politiky, včetně současného prezidenta Zemana a tehdejší hlavy státu Václava Havla. Na hlavu státu chce kandidovat i samotný Sládek, v současné době sbírá podpisy pro svoji kandidaturu.

Sládka a jeho stranického kolegu odvezla policie na služebnu kolem osmé hodiny večerní, propustila ho krátce před půlnocí. „Policie mu ale dokonce zabavila auto, které má dosud v držení a o jehož vydání musí pan předseda ještě zažádat. Z Chomutova se proto neměl jak dostat domů,“ doplňuje Fleischer. Sládek na facebookovém profilu strany popsal, že na otázku, jak se má dostat domů, mu policisté odpověděli, že je to nezajímá a má jít do Prahy třeba pěšky. „Tak jsme s kolegou vyrazili do Prahy pěšky, podle GPS pro pěší,“ popisuje na sociální síti Sládek. „Kráčeli jsme v mlze a dešti vpřed. V obleku, kravatě a polobotkách,“ dodal Sládek. Do Prahy nakonec ale po svých dojít nemuseli, domů je dopravili příznivci strany, kteří se o věci dozvěděli ze stranického facebooku.

Miroslav Sládek, který je lídrem kandidátky pro Ústecký kraj, navštěvoval v průběhu minulého týdne jednotlivé stranické buňky a z toho důvodu zamířil v pátek i do Chomutova. „Jel tam vyřešit standartní stranické záležitosti, protože ne všichni se po volbách hned sejdou,“ přibližuje Fleischer.

Sládek se domnívá, že celá záležitost je politicky motivovaná a policii ho někdo udal. Dlouhodobě se vyjadřuje, že je jeho strana ignorována médii a je jí zakazováno vystupovat například v televizních debatách. „Existují mocenské tlaky, které si přítomnost pana Sládka v politice zkrátka nepřejí,“ domnívá se i Karel Fleischer. „Myslím, že se ukázalo, že jsou volby zmanipulované a nelegitimní,“ dodal republikánský místopředseda.