Devětadvacetiletý muž z Hodonínska leží na anesteziologicko – resuscitačním oddělení Nemocnice Kyjov. „Je v kritickém stavu. Děláme co můžeme, abychom ho zachránili, ale dostal velmi silnou dávku," řekl ředitel nemocnice Petr Svoboda.

Podle zjištění Deníku Rovnost se muž zhroutil v jedné z restaurací ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Byli tady policisté, kteří si nafotili lahve alkoholu. Teď už sem přivezli jiné," konstatovali místní, kteří do hospody často chodí. Její provozní se k události odmítla vyjádřit.

Podle obyvatelky Veselí, která otráveného muže zná, vypil před zhroucením tři skleničky. „Pak se mu udělalo zle," prohlásila. Metanol ale muž vůbec nemusel v restauraci vypít. První příznaky otravy přicházejí po osmi hodinách, i několika dnech.

Druhý muž skončil ve znojemské nemocnici. „Jeho stav je i přes intenzivní péči lékařů kritický. Teď nemohu předpovědět, jak se bude dál vyvíjet," uvedl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Dvaačtyřicetiletý muž lékařce, která ho ošetřovala, uvedl, že žije v Havířově a do Znojma přijel za prací. „Ještě doma vypil alkohol a pak vyrazil na jižní Moravu," sdělila mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Několik lidí se přitom v Havířově už minulý týden otrávilo metanolem. Vypili čepovaný alkohol. Dva lidé zemřeli, další jsou v kritickém stavu. Celníci a kriminalisté se teď snaží zjistit výrobce, který s největší pravděpodobností porušil technologický postup při výrobě alkoholu.

Policisté z jižní Moravy prověřují, jak případy souvisí s těmi z Havířova. „Zjišťují původ alkoholu a další skutečnosti," informovala mluvčí policie Andrea Straková.

Podle majitele pálenice Jiřího Sokoly vzniká metanol na začátku pálení. „První litr až dva na tři sta litrů alkoholu se musí vylít. Pak vyteče kvalitní etanol. Je možné, že výrobce jedovatého alkoholu tam pustil všechno. Koncentrace metanolu by v takovém množství mohla být nebezpečná," vysvětlil Sokola.

Domácí léčbu otravy například kvalitním alkoholem rozhodně nedoporučuje mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. „Pak by mohlo dojít na příslovečné vyhánění čerta ďáblem. Je velmi těžké rozpoznat pravé příznaky. Pacient pak musí podstoupit léčbu na dialýze a další zákroky v nemocnici," okomentovala.

Methylalkohol

- nazývaný také metanol je nejjednodušší alkohol, těkavý, hořlavý a silně jedovatý

- pří pálení tvrdého alkoholu vzniká v první fázi, první litr až dva (takzvaná vyskočka) se proto musí vylít

příznaky otravy metanolem:

- zmatenost, bolest břicha a křeče, ztráta vědomí, poruchy vidění

- otravu je těžké rozeznat, často bývá zaměňovaná s epileptickým záchvatem, nebo silnou opilostí

Použití:

- rozpouštědlo

- přísada do nemrznoucích směsí

- přísada do pohonných látek

- staří Egypťané ho využívali jako jednu z látek při balzamování mumií

zdroj: wikipedia.cz, záchranáři

ČTĚTE VÍCE: V Havířově se několik lidí otrávilo alkoholem