„Policejní pyrotechnik na místě zjistil, že předmět vykopaný při zemních pracích je dělostřeleckým granátem ráže 150 milimetrů. Granát, který má asi pětikilogramovou náplň trhaviny, byl bez zapalovače. Akutní nebezpečí proto nehrozilo. Přesto nařídil evakuaci," přiblížil zásah policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Hasiči dostali oznámení o nálezu munice zhruba dvě hodiny po poledni. „Vytyčili jsme zhruba stometrový okruh, ve kterém stojí asi dvacítka domů. Pryč z nich muselo bezmála čtyřicet obyvatel," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Pyrotechnik nález na místě zajistil a odvezl k odborné likvidaci. „Lidé se pak mohli bezpečně vrátit domů," doplnil Malášek.

Podle starosty vesnice Marka Doležala bylo místo asi dvě hodiny uzavřené. „Stalo se to při kopání základů na soukromém pozemku," zmínil starosta.

Pro obec, která se nachází na úpatí Drahanské vrchoviny, nejde o nic ojedinělého. „Pozůstalosti z druhé světové války se v okolí nacházejí poměrně často. Mnohdy třeba ve starých studnách. Že by je ale někdo našel při kopání základů, to se snad ještě nestalo," doplnil Doležal.

Policie upozorňuje, že v podobných situacích je namístě nejvyšší možná míra obezřetnosti a okamžité vytočení tísňové linky policie. „Manipulaci v každém případě zakazujeme," zdůraznil policejní mluvčí.