Auto společnosti Taxi Otnice přijede před některý z klubů na Vyškovsku. Například do Bučovic nebo Rousínova. „A pak na naše řidiče začne někdo křičet a pořvávat, že tam nemají brát zákazníky,“ popsal častý sled událostí spolumajitel firmy Jiří Kyjovský.

Na podnik, který patří k nejstarším v regionu, podle něj útočí jiní taxikáři. „Už přibližně půl roku na naše řidiče často nevybíravým způsobem pokřikují řidiči konkurence,“ informoval Kyjovský. Kdo konkrétně za útoky stojí, však podnikatel neví.

Kromě slovních útoků čelí firma i vandalismu. Někdo jí zničil reklamu. „Prostor, který jsme si pronajali v místech u bývalého slavkovského cukrovaru, nám někdo posprejoval. Věc jsme ohlásili policii,“ řekl Kyjovský.

Ilustrační foto.
Chtěl peníze, auto a uhodil taxikáře. Po vystřízlivění se svým činům divil

Poničení reklamy potvrdila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová. „Případem se zabýváme pro podezření z přestupku proti občanskému soužití, kdy má jít o takzvané schválnostní jednání,“ upřesnila.

Spor taxikářů
- vandalismus: posprejovaná reklamní plocha firmy Taxi Otnice u bývalého cukrovaru ve Slavkově u Brna
- slovní útoky konkurence: nevybíravé pokřikování, vyhánění řidičů z míst před kluby, zejména v Rousínověa Bučovicích
- volání takzvaných prázdných jízd: taxi dorazí na místo podle objednávky, žádný zákazník tam na odvoz nečeká

Ujistila, že oznámení o možném konkurenčním boji policie prošetřuje. „Předvoláváme k podání vysvětlení osoby, které by mohly případ osvětlit. A to včetně představitelů taxislužeb,“ sdělila mluvčí. Případ podle ní doposud objasněný není.

Podle spolumajitele poškozeného podniku Kyjovského se terčem nepřátelských útoků staly i jiné taxislužby v regionu. „Některým například volají takzvané prázdné jízdy. To znamená, že řidič přijede na místo, kde není volající zákazník,“ vysvětlil.

Ilustrační foto.
Taxikáři: Přespolní nám berou výdělky, lákají na zdánlivě nižší ceny

Žádná další společnost čelící útokům se Deníku Rovnost se svými zkušenostmi svěřit nechtěla. „Řekli nám, že si to vyřídí po svém. Pokud si v tomto kraji různé taxikářské skupiny začnou hrát na kovbojku, tak my se proti těmto postupům vymezujeme,“ zdůraznil Kyjovský.

Dotaz redakce na konkurenční boj některé majitele taxislužeb z Vyškovska překvapil. „O ničem takovém nevím ani se o to nezajímám,“ odpověděl jeden z nich, který si nepřál být jmenovaný.

Nápis je pryč
Nápis sprejera o Židech zmizel. Překryla jej šedá

Kolik taxislužeb v oblasti působí, je podle mluvčí slavkovské radnice Veroniky Slámové těžké spočítat. „Často totiž na místo přijíždí taxikáři z okolí, například z Brna či Bučovic. Přestože jsme udělili kolem čtrnácti licencí k provozování taxislužby, aktivní jsou dnes pouze jedna až dvě,“ konstatovala.

MICHAL SUMEC