Ve vyškovském pivovaru se na Vánoce připravovali už od září, kdy začali vařit speciál. „Základ tvoří klasický český ležák plzeňského typu. Chuť Vánoc mu dodává slunečnicový květový med a skořice," popsal obchodní ředitel Roman Kotolan.

Na chuť medu vsadili také v minipivovaru Ohrada ve Vískách na Blanensku. Tam na Vánoce načepují patnáctistupňový speciál. „Nazvali jsme jej Meďák a máme ho uvařených dva tisíce litrů," řekl tamní sládek Martin Kamba. Dodal, že zatím je o něj velký zájem. „Pivo nabízíme v Agrocentru Ohrada i v několika restauracích v okolí a také v Brně," doplnil Kamba.

Přes svátky zařadí speciály do nabídky rovněž v hodonínské minipivovarské pivnici Stará Budvarka. „Připravujeme například třináctku od Mazáka z Dolních Bojanovic, ale máme i dalších osm speciálních svátečních druhů. V každém z nich jsou citrusové příchutě a host ucítí borovici nebo třeba meduňku," uvedl provozovatel pivnice Milan Esterka. Doplnil, že nabízí i speciální vanilkovou patnáctku nebo zázvorový ležák.

Intenzivní chuť zázvoru ochutnají lidé i v adventní šestnáctce z pivovaru Petra Hauskrechta v Brně. „Kromě tradičního plzeňského sladu obsahuje i mnichovský a karamelový a kořen zázvoru," popsal Hauskrecht.

některé speciályMazák Dolní Bojanovice: polotmavá třináctka
Pivovar Vyškov: ležák plzeňského typu s medem a skořicí
Frankies Břeclav: dýňový speciál, čokoládový stout
Pivovar Moravský Žižkov: světlá nefiltrovaná třináctka
Petr Hauskrecht: červený bock se špetkou zázvoru

Dodal, že pivo zrálo v sudech tři měsíce a k dostání je v sedmičkové lahvi. „Obal by měl napovídat, že jde o něco nevšedního a noblesního. Obsahuje větší procento alkoholu, proto je určené především pro pivní znalce," objasnil Hauskrecht.

Do sedmičkové lahve s korkovým uzávěrem stáčejí speciál Reserva i ve Starobrnu. „Čepovat se bude také v Brně a okolí," uvedla Jana Pikardová. Je mluvčí Heinekenu, pod který Starobrno patří.

Brněnský pivovar ve vrátil ke speciálu po dvou letech. Tehdy bylo pivo polotmavé, letos bude mít klasickou zlatavou barvu. „Zvolili jsme jiné slady a v jiném poměru. Letošní Reserva je ze světlého, mnichovského a karamelového sladu," informovala mluvčí.

V břeclavském minipivovaru Frankies zvou na pivo dýňové a čokoládové. „V dýňovém je pečená dýně a koření, takže má vánoční příchuť," uvedl jeden ze zakladatelů minipivovaru Štěpán Přikryl.

S kolegou Adamem Jonášem udělali také várku čokoládového stoutu, tedy svrchně kvašeného tmavého piva typu ale. „Je to irský stout s čokoládovým sladem. Loni měl velký úspěch," upozornil Přikryl. Obě piva jsou dvanáctistupňová.

Pivovar v Moravském Žižkově na Břeclavsku připravil pro pivaře opět třináctistupňový Žižkovský vánoční speciál. „Jde o světlé nefiltrované pivo. Děláme ho každý rok, letos už počtvrté. Je to sezonní speciál, takže jde hlavně o zpestření nabídky," poznamenal jednatel žižkovského pivovaru Ondřej Šraga.

Dokonce patnáctistupňové tmavé pivo připravili na letošní předvánoční dobu v Zámeckém pivovaru Břeclav. „Už měsíc je i v prodeji," potvrdil tamní sládek Dušan Táborský.

Vánoční dědictví nabízejí zákazníkům už třetí rok. Letos navíc s jednou novinkou. „Oproti loňsku dáváme toto pivo také do půllitrových zálohovaných lahví," informoval sládek břeclavského pivovaru.