Dodržování podmínek budou kontrolovat odborníci z Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity. Vytvořili kvůli tomu desatero zásad, které musí rybářské podniky splňovat. Myslí třeba na systém chovu ryb, přikrmovaní, šetrnou přepravu ale i péči o rybníky a jejich okolí.

Podle rektora Mendelovy univerzity Jana Mareše je hlavním cílem nové certifikace zvýšení povědomí o chovu ryb. „Chceme zdůraznit lokálnost i kvalitu této suroviny a zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v České republice. Vedlejším efektem by mohla být i obnova rybničních sítí,“ popsal rektor Mareš, který se rybářství celoživotně odborně věnuje.

Pryšce nádherné (Euphorbia pulcherrima) známé jako vánoční hvězda ve sklenících zahradního centra Florcenter v Olomouci, 24. listopadu 2023. Zahradnice Ilona Košťálková.
Vánoční hvězdy všude kam se podíváte. Prohlédněte si nádheru nedaleko Vyškovska

Rybářské podniky, které splní předepsané podmínky, získají certifikát a mohou využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Jestli ryba certifikát má, zjistí zákazníci na obalu konkrétního výrobku v supermarketu.

Ochrannou známku firmám uděluje Rybářské sdružení České republiky. „Už tady jsou různé mezinárodní a ekologické certifikace, které naše rybníky často splňují. Jejich udělení je ale drahé. Vydali jsme se proto cestou, abychom ten systém vytvořili nezávislý a zároveň dostupný jak pro rybáře, tak pro zákazníky,“ řekl ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl.

Nemocnice. Ilustrační snímek.
Vedení nemocnic v Brně: Akutní péči zachováme, omezíme ale plánované operace

Celková cena za registraci by podle zástupců univerzity neměla přesáhnout čtrnáct tisíc korun. „Není to nic ziskového. Podpora udržitelného hospodaření v krajině je jednou z rolí Mendelovy univerzity. Rybářství se tady učí od roku 1949, má tedy svou tradici,“ řekl rektor Mareš.

Zatím certifikát získala dvě česká rybářství – Třeboň a Chlumec nad Cidlinou. Další společnosti myjí přibýt v příštím roce. „Registraci jsme spustili letos na podzim, proto to zatím stihly jenom tato dvě rybářství. Věřím, že se další brzy přidají,“ vysvětlil Mareš.

Muž v Brně se pokusil vzít peníze z vánoční pokladničky.
VIDEO: Útok na vánoční kasičku v Brně. Připomínala mi dům babičky, hájil se muž

Jedním z iniciátorů nové certifikace byla i společnost Albert. Podle ředitele pro udržitelnost společnosti Jiřího Marečka má ochranná známka zvednout zájem o české ryby a zákazníkům garantovat jejich kvalitu. „Nejprodávanější rybou je u nás losos. Má mezinárodní ochrannou známku, díky které je dnes na pravidelném jídelníčku řady lidí. Pokud se to povede i s českými rybami, bude to mít výhody pro rybáře, zákazníky i přírodu,“ vysvětlil Mareček.

Češi jsou dlouhodobě na chvostu v evropském srovnání konzumace ryb. Zatímco průměrný Evropan sní přes pětadvacet kilo rybího masa za rok, v České republice je průměr pod pět kilo na osobu. „Z toho je pouze pětina sladkovodních ryb českého původu. Většina z toho jsou kapři, z nichž osmdesát procet sní lidé na Vánoce,“ uvedl Lukáš Harabiš z Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity. Cílem podle něj je, aby se sladkovodní ryby dostávaly na talíř i v ostatních částech roku.

Světelná instalace Vánoce na Draka je novinkou letošních adventních trhů.
VIDEO: Brněnský drak dostal svítící svetr a chrlí plameny, podívejte se

Desatero zásad udržitelného chovu ryb:

• Uzavřený systém chovu - rybářství je soběstačné a nemusí nakupovat mladé ryby odjinud.

• Eliminace nežádoucích druhů ryb - rybářský podnik aktivně bojuje proti šíření nežádoucích druhů ryb, například střevličky východní.

• Maximální výše rybí osádky - v rybníce není vice ryb, než je stanovená hodnota.

• Přikrmování ryb - základem krmiva je přirozená potrava, rybáři přikrmují pomocí kvalitní směsi (obiloviny, pšenice).

• Šetrné zacházení s rybami - s rybami je zacházeno šetrně, například při odchytu a přepravě.

• Použití léčiv - léčiva a krmiva s léky rybáři používají jen v odůvodněných případech.

• Hnojení rybníků - rybáři hnojí rybníky podle předepsaných pravidel, podporují tak rozvoj přirozených živin.

• Vápnění rybníků - rybníky jsou pravidelně ošetřovány a dezinfikovány. Předchází se tak nemocem a zvyšuje množství živin.

• Péče o rybníky a břehy - rybníky a hráze jsou pravidelně odbahňovány a kontrolovány

• Mimoprodukční funkce rybníků - rybník má i další funkce, například rekreační, vodohospodářské nebo ekologické. Rybáři zvelebují i okolí rybníků, například informačními tabulemi.

Zdroj: https://uchr.cz