Nejvyšší pokutu dostalo podle inspekce Vinařství U Kapličky ze Zaječí na Břeclavsku. „Bez povolení vypouštěli odpadní vody z výroby přes půdní vrstvy do vod podzemních. Dalším pochybením bylo nedovolené odebírání povrchových vod z místní nádrže,“ sdělil ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.

Jednatel Vinařství U Kapličky Dalibor Babáček pokutu potvrdil a sdělil, že už ji vinařství zaplatilo. „Ano, vypouštěli jsme odpadní vodu z naší čističky. Byla bez závad a my jsme s ní zalévali vinohrady. Nevěděli jsme, že na to potřebujeme povolení. Druhý problém byl ten, že jsme zalévali i z vlastního sportovního rybníka. Také bez povolení,“ řekl Deníku Rovnost Babáček.

Podle inspekce porušilo zákon třicet procent kontrolovaných vinařů.

Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky.
Vinařský kroj sklízí úspěchy. Od podzimu si ho objednalo několik desítek lidí

Druhou nejvyšší pokutu 150 tisíc korun dostala firma Vinařství Reisten z Pavlova na Břeclavsku. „Při kontrole jsme zjistili, že provozovatel více než rok vypouštěl veškeré produkované odpadní vody prostřednictvím zasakovací jímky a trativodu do vod podzemních. Podle projektové dokumentace měl přitom zajistit předčištění odpadních vod a jejich následné přečerpání do kanalizace. Tou pak měly doputovat až na čistírnu odpadních vod, což se však nestalo,“ doplnil další případ Mikeš.

Třetí nejvyšší pokutu 75 tisíc korun uložili inspektoři společnosti Vinařství Kovacs z Novosedel na Břeclavsku za vypouštění oplachových vod bez předčištění a bez povolení vodoprávního úřadu do vod podzemních. „Podobné případy považujeme za poměrně závažné ohrožování životního prostředí a podzemních i povrchových vod. Toto jednání nás zaráží o to víc u firem, jejichž produkty jsou na dobrých přírodních zdrojích přímo závislé,“ komentoval výsledky kontrol ředitel ČIŽP Erik Geuss. 

Lisování vína. Ilustrační foto.
Neukáznění vinaři ohrožují čističky vody. Kvasnicemi zbylými při výrobě vína