Zákon hlavně slibuje přísnější opatření pro prodej takzvané sudovky. „Novela poprvé definuje, co je falšování vína. Za nekalé praktiky zvýšíme sankce z pěti na padesát milionů korun," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Odborníci pokuty sice vítají, zároveň ale upozorňují na nedostatky novely. „Zamrzela mě formulace, že falšování se dopustí i ten, kdo neuvede předepsané údaje na etiketě. Přitom může jít jen o opomenutí nebo chybu tiskárny. Při dodržování zákona ale můžou být spokojení všichni, ať jde o výrobce vína nebo třeba vinotéky," uvedl šéf společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Nově víno prodá jen výrobce, dovozce nebo provozovatel vinotéky. Na sudech se také objeví jednorázová kontrolní páska, například se jménem a firmou. Prodejci je navíc musí uchovávat při teplotě do osmnácti stupňů Celsia. „A do dvanácti hodin od přivezení do země nahlásí množství, původ i ročník vína," doplnil ministr. Podobné údaje umístí také u prodávaného a rozlévaného.

Vinařům mimo jiné vadí i krátká doba na kontrolu dovezených nápojů, po kterou musí zůstat ve skladech. „Novela je určitě krok správným směrem, ostatně jsme její iniciátoři. Deset dní na kontrolu je ale krátká doba. Ještě v pondělí to přitom bylo dvacet a předtím šedesát," podivil se prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray. Návrh podle něj také vůbec neřeší situaci, kdy dovozce víno dobrovolně nenahlásí.

Svaz také například požadoval, aby česká a moravská vína byla označená záklopkou, tedy kapslí v barvě trikolory. „Pro zákazníky by to bylo jednodušší než hledání původu na etiketách. Určitě se ještě pokusíme toto opatření prosadit v parlamentu," dodal Nyitray.

Nejvíc se novela dotkne některých vinoték. Hlavně kvůli skladování vína do osmnácti stupňů Celsia. „Zákon si dává za cíl něco jiného, to nemá s teplotou co dělat. Státní orgány argumentují kvalitou vína, ale nakonec vlastně přiznávají, že chtějí prostřednictvím teploty omezit prodej vín na některých místech. Třeba ve večerkách či květinářstvích. Neexistuje žádná studie, která prokazuje přímý vliv teploty na kvalitu vína," zhodnotil provozní ředitel Vinařství Mutěnice a předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok.

Ministerstvo podle něj nemá žádnou analýzu, podle které zrovna osmnáct stupňů navrhlo. Původně dokonce uvažovalo o teplotě o tři stupně nižší. „Návrh je zkrátka šikanózní," dodal Rusnok.

Jediné řešení tak pro mnohé prodejce bude nákup klimatizace. „S tím problém nemám, klidně si ji pořídím. Původní návrh počítal s tím, že prodej dovozového sudového vína zruší úplně. To by většinu vinoték položilo. Tohle je mnohem lepší," zhodnotil Jaroslav Olšar z brněnské Vinotéky Swapna.

Stáčené víno si pravidelně kupuje například Petr Opletal z Brna. „Jsem rád, že vláda začala konečně něco dělat, protože v některých vinotékách je jednoznačně ředěné vodou," komentoval.

Předloženou verzi novely ještě projedná vláda a poté ji posoudí Evropská komise, norma začne platit od poloviny příštího roku.