Podle mluvčího ministerstva zemědělství Radka Melichara se o návrzích zatím jedná. „Analyzujeme další možnosti omezení černého trhu s vínem ve více rezortech," uvedl Melichar.
Podle výsledků každoroční analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce neuspěla třetina z víc než tisíce testovaných vín. „Prověřovali jsme domácí i zahraniční vína, která jsou k dostání na českém trhu. Největší problém je černý dovoz vína a pančování," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Podle ředitele Svazu vinařů Martina Půčka v posledních letech falešného vína přibývá. „Přidávají se do něj umělá barviva, voda i glycerol. Není daleko od toho, aby lidé použili i nebezpečnější látky," varoval. Svaz proto jako jedno z řešení navrhl častěji testovat více vzorků vína. „Na další inspekce potřebujeme více pracovníků," upozornil Kopřiva.
Podle něj lidé nejčastěji pančují točené víno. „Většinou se dováží z ciziny. Jestli do něj přidávají zakázané látky už tam nebo až v místních obchodech je velmi těžké určit," vysvětlil.
Svaz vinařů proto navrhl zavedení licencí. „Rozlévané víno dnes vidíme snad i v železářství. Prodávat ho mají jen vinotéky, které získaly licenci," uvedl Půček. Pokud obchodník poruší pravidla, stát mu licenci odebere.
Dalším závažným problémem moravských vinařů je černý dovoz. Nejčastěji je na etiketách změněný původ nápoje. „Obchodníci nakoupí levné zahraniční víno a vydávají ho za kvalitní moravské. Například sudové víno Pálava je nejčastěji dovezené z ciziny," uvedl Půček.
Na etiketách často neodpovídá i botanický původ. „Ve víně je například kvas z jiného ovoce," řekl Kopřiva. Svaz chce proti černému dovozu bojovat častými kontrolami na celnicích, pokutami či zákazem prodeje.
S návrhy Svazu souhlasí i Brňanka Edita Prosečová. „Zpřísnit kontroly a opatření je dobrý nápad. Možná by pomohla i ochranná známka, díky které spotřebitelé uvidí, že je víno nezávadné," uvedla. Rozeznat falšované víno je totiž těžké i pro odborníka. „Většinou nezbývá nic jiného než nápoj otestovat. Lidé se mohou na výsledky inspekcí podívat na serveru Potraviny na pranýři," uvedl Kopřiva. Dodal, že pančované neznamená levné, i některá dražší vína obsahují přídavné látky.
LENKA ONDRYSKOVÁ