„To je velká výhoda Znojma, pokud vím, žádné jiné město s vinobraním takovou výhodu nemá. Návštěvníci vědí, že i když přijde déšť, mají se kam schovat,“ uvažoval ředitel pořádající Znojemské besedy František Koudela.

Liboval si také v tom, že do Znojma našli cestu i hosté ze zahraničí. „Zavítali k nám návštěvníci z Rakouska, Itálie, Francie, Maďarska či Slovenska. Jen Slováků dorazilo minimálně na tři tisíce. Nechyběla ani skupinka turistů z Thaj Wanu,“ připomněl Koudela.

Historická část programu každoročně připomíná návštěvu Jana Lucemburského ve Znojmě. Atraktivní podívanou pokaždé přinese kostýmovaný průvod, kterého se účastní na pět set postav. Ústředními postavami jsou král Jan Lucemburský a jeho manželka Eliška Přemyslovna. Ztvárnili je herec Miroslav Hrabě a Michaela Filipová, herečka místního divadelního spolku Rotunda.

Velkolepou podívanou na Znojemském historickém vinobraní byl kostýmovaný průvod a historická scéna, která připomněla návštěvu krále Jana Lucemburského ve Znojmě.
Nepoctivý šenkýř skončil v kašně, poběhlice dostaly milost. O vinobraní

Režisér spolku Václav Beran je již dlouhé roky také režisérem průvodu a historické scény na tribuně. Po letošním vinobraní se cítil velmi spokojeně. Neděle sice propršela, ale po oba průvody i během scény na tribuně zůstali návštěvníci v suchu. „Vyšlo počasí, nová královna se své role zhostila velmi dobře a líbila se mi i nová tribuna,“ hodnotil Beran.

Za poměrně klidný označili víkend ve Znojmě policisté a strážníci. Kromě páteční nehody ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nemuseli policisté řešit vážnější případy. „Nezaznamenali jsme žádné mimořádné události,“ sdělil mluvčí policistů Pavel Šváb.

Jedním ze zraněných při nehodě u Lechovic na Znojemsku byl i lídr ČSSD Lubomír Zaorálek
Na Znojemsku bouralo auto s ministrem Zaorálkem. Utrpěl zranění hlavy

Od pátku do nedělního rána dohlíželo na pořádek v ulicích čtyřicet strážníků. Řešili bezmála stovku případů, polovina z nich souvisela se čtvrtečním uzavřením města, následnými odtahy aut a špatným parkováním. „Policii jsme předávali dva případy, šlo o rozbitou výlohu a skleněnou výplň zastávky. Také jsme se ujali tří dětí, které nemohly najít své rodiče. Ve velmi krátké době jsme vše vyřešili,“ sdělil ředitel znojemských strážníků Ivan Budín.

Do Znojma na třídenní oslavy vína a burčáku zavítala s dětmi i Kamila Pospíšilová. „Vždy se těšíme na průvod a následné dění na tribuně. Kostýmy jsou nádherné, jako z pohádky. Fandíme rytířům při souboji i chudákovi, kterého smočí v kašně,“ pokyvovala hlavou Pospíšilová.

Dodala, že všech třináct různorodých scén, které organizátoři připravili, nestihla ani obejít. „Viděli jsme koncert Ewy Farne, obešli řemeslné stánky a slyšeli cimbálovku,“ uzavřela Pospíšilová.

Program prvního dne Znojemského vinobraní vyvrcholil tradičním večerním historickým průvodem. V ulicích města jej sledovaly tisíce návštěvníků.
OBRAZEM: Pochodně v ulicích Znojma. Historické vinobraní vidělo královský pár

Znojemské historické vinobraní rekord v návštěvnosti netrhlo. Ten padl loni a čítal na 86 tisíc návštěvníků. Naproti tomu do Břeclavi na Pálavské vinobraní zavítalo začátkem září rekordních pětašedesát tisíc lidí.

Vinobraní v číslech:
Do Znojma o třiceti tisících obyvatel přijelo za vínem a burčákem na 84 tisíc lidí. Organizátoři pro ně připravili na 30 mázhausů, 13 scén s koncerty, tanečními vystoupeními nebo rytířskými turnaji. Historický kostýmovaný průvod měl na 500 účastníků. V degustačním stanu VOC Znojmo u rotundy svaté Kateřiny vypili 7 tisíc lahví vína. Strážníci řešili 98 událostí, přitom 51 jich souviselo se špatným parkováním. Zdravotníci ošetřili 36 drobných poranění.