Provozovatelé téměř tří desítek sjezdařských areálů v obou krajích jim však oponují. Pro blížící se sezonu připravili řadu novinek, úroveň sjezdovek nadále roste, přitom lyžaři nemusejí platit „alpské" ceny. Častější je také zasněžování, nabídka nočního lyžování i modernější vleky. Kromě cen láká lyžaře blízkost. Na sjezdovky se autem dostanou v desítkách minut.

Velké lákadlo připravili milovníkům sněhu ve skiareálu v Lukách nad Jihlavou. Dokončují tam druhou lyžařskou lanovku na Vysočině. Je čtyřsedadlová a lemuje 660 metrů dlouhý svah.

Konstrukce je hotová, lanovku ještě musejí otestovat. „Zapletli jsme lano a pověsili sedačky. V první půlce listopadu ji plánujeme vyzkoušet," řekla správkyně areálu Magda Vaňková. Lanovka nahradí dosud používaný kotvový vlek. Do modernizace investuje majitel patnáct milionů.

Na vyšší komfort se také mohou těšit sjezdaři v Šacberku nedaleko Jihlavy. Majitelé staví novou budovu se zázemím pro lyžaře a snowboardisty za čtyři miliony korun. Návštěvníci v ní najdou kuchyni, místnosti s vyhřívanými podlahami i krbem a také toalety. „Budova má tvar šestnáctiúhelníku. Bude prosklená s výhledem na svah," uvedl správce areálu Pavel Havlíček.

CELÉ TÉMA O SJEZDAŘSKÝCH AREÁLECH V KRAJI ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST