Na vině byla především dehydratace. Nedostatek vody v těle je v kombinaci s vysokými teplotami pro organismus starších lidí zdrcující. "Důchodci mají menší potřebu pít. Centrum žízně u nich už není tak citlivé. Také často berou prášky na tlak, které způsobují odčerpání tekutin z cév. Když se k tomu přidá i cukrovka, kvůli níž z těla močí opět vychází více vody, je to problém," uvedla profesorka patofyziologie z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Anna Vašků.

Příznaků dehydratace je hned několik, například suchá pokožka a lepení se jazyku na patro. "Největší nápovědou je barva moči. Bílá znamená dostatek vody. Žlutá nedostatek," řekl lékař Tomáš Klobas.

Kombajn zabloudil v Brně. S výjezdem mu pomáhala městská policie.
Poprask na silnicích v Brně: čtyřmetrový kombajn zabloudil ve městě, jel ze žní

Důchodcům na přímém slunci hrozí úpal, úžeh a následné zhroucení. Podle Vašků by v poledne vůbec neměli vycházet ven. „Pokud musí, měli by si s sebou vzít pokrývku hlavy, pohybovat se především ve stínu, často si sedat a hodně pít, i když se jim nechce,“ doplnila Vašků.

Vedra nepoleví ani v druhé polovině srpna. Meteorologové na příští týden opět hlásí třicetistupňové teploty s ojedinělými bouřkami.