„Do roku 2010 se zdálo, že je zde politický systém stabilní. Že se aktéři nemění a systém stran je uzavřený. Vstup nového aktéra byl jen řídký. Pokud přišel někdo nový, tak byl jen jeden," popsal brněnský politolog Lubomír Kopeček.

Nejstabilnější byli v tomto ohledu komunisté. Jejich zástupci seděli v parlamentu nepřetržitě. Sociální demokracie byla neúspěšná jen v roce 1990. Ve stejném roce ještě nekandidovali občanští demokraté. Lidovci si pak jediný neúspěch připsali ve volbách v roce 2010.

Klid na politické scéně je ale podle politologa končí. „Už rok 2010 systémem zahýbal. Nyní se to stvrdí. Od stabilního systému směřujeme k něčemu hodně nevypočitatelnému. I pro voliče je totiž dobré, když se strany dokáží udržet v parlamentu déle. Je to čitelnější než neustálé výměny politiků," varoval Kopeček.

Přijde zemětřesení

Narážel přitom především na předchozí úspěch Věcí veřejných. „Lze čekat zemětřesení. Šanci má více nových stran," řekl politolog.

Představitelé nejtradičnějších stran ovšem prohlašují, že z nováčků strach nemají. „Nejsme v dobré kondici a máme za sebou spoustu šrámů a kontroverzních věcí. Ale jsme stabilní strana fungující přes dvacet let. To je naše výhoda proti účelovým byznys spolkům, které vznikají před volbami," myslí si místopředseda jihomoravské ODS Libor Šťástka.

Podobně vidí situaci i místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Jsme nejstarší politická strana v zemi. S bohatou tradicí a jasný programovým zakotvením. Myslím, že lidé oceňují hodnoty, které dlouhodobě prosazujeme," vzkázal Hašek.

K lodi zajišťující stabilitu i na moři v bouři přirovnal křesťanské demokraty jejich jihomoravský předseda Stanislav Juránek. „Jsme zárukou hodnot. Nevidím žádnou nevýhodu oproti předvolebním projektům. Určitě je lépe mít za sebou zkušenosti a být čitelnou stranou, než být stranou internetovou a reklamní. Naše výhoda je, že od nás nemusí lidé čekat žádná překvapení. Nebudeme měnit najednou svoji politiku," slíbil Juránek.

Na spojení čitelnosti s dlouhodobou opoziční rolí pak sázejí komunisté. „Od roku 1990 s námi nejsou spojené žádné skandály. Na komunální úrovni jsme dělali pro lidi a ukázali, že nejsme populisté. Máme stabilní voličskou základnu a počítáme navíc s protestními hlasy nespokojených," řekl jihomoravský předseda Miroslav Vlašín.

Více se k tématu voleb v Jihomoravském kraji dočtete v úterním vydání Deníku.