„Mohu říct jen tolik, že jsme případ převzali, jelikož jedním ze zemřelých byl příslušník policie. Záležitostí se intenzivně zabýváme a prověřujeme všechny okolnosti. Naše práce je teprve v počátku, proto nemůžeme podat více informací," řekla v neděli po poledni mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle starosty Zdeňka Rechtika v garáži skutečně zabíjela stará munice. „Policisté, inspektoři a další složky pracovali na místě do jedenácti hodin večer. Podle zjištění pyrotechniků měl vybuchnout tříštivý dělostřelecký granát. Stěny garáže byly poseté děrami od střepin," uvedl starosta, který byl přímo na místě neštěstí. Granát pravděpodobně vybuchl při pokusu jej rozebrat.

Sobotní explozi slyšela po druhé hodině odpoledne jedna z místních obyvatelek Anna Trojanová. „Slyšela jsem silnou ránu a brzy potom se začali sjíždět záchranáři. Paní jsem znala, pocházela ze Žerůtek, odstěhovala se, ale před pár lety se vrátila. Mladého jsem moc neznala, ale také jsem slyšela, že prý sbíral munici, snad měl dokonce hledačku. Prý mu ji koupila matka," řekla žena.

Další místní z domu u hlavní ulice naopak o možném zájmu zesnulého policisty o munici slyšel teprve v sobotu. „Znal jsem spíš jeho matku, byla odsud ze vsi. O tom, že by její syn sbíral munici, jsem ale slyšel teprve včera, když se o tom po výbuchu mluvilo," poznamenal František Milner.

Ulici, kde v sobotu po druhé hodině odpoledne k neštěstí došlo, museli ostatní obyvatelé opustit a vrátili se mohli až v noci nebo nad ránem. V neděli před polednem jejich přítomnost naznačovala jen auta před domy. Několik kolemjdoucích jen smutně pokývalo hlavou. „Nic vám k tomu nebudu říkat, škoda vědět," poznamenala například mladá žena s dítětem a přidala do kroku.

Případ na místě nejprve vyšetřovali policisté z krajských složek. „Protože došlo k výbuchu, musel nejprve místo prověřit pyrotechnik z olomoucké expozitury. Poté, co jsem ověřili, že jednou z obětí je policista, předali jsme celou věc generální inspekci, která povede další šetření," sdělila v sobotu navečer krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Obětem výbuchu se marně pokoušeli pomoci záchranáři. „Šestadvacetiletý muž byl mrtev ještě před příjezdem našich posádek. Sedmačtyřicetiletou ženu se lékař a posádka pokoušeli oživovat, na místo povolali také vrtulník, resuscitace byla ovšem neúspěšná. Oba pacienti utrpěli rozsáhlá mnohačetná poranění neslučitelná se životem," konstatovala mluvčí krajské záchranky Barbora Zuchová.