V Česku se od odpoledne začaly vyskytovat dešťové srážky, které v severních a východních částech Čech, v Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku namrzaly a vytvářely ledovku.

Ilustrační foto
První prosincový týden mrazy ustoupí, mělo by být až 11 stupňů

U obce Bystřec na Orlickoústecku kvůli ledovce v odpoledních hodinách havaroval autobus. V něm cestovaly kromě řidiče ještě dvě děti. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. „Řešíme havárii autobusu na silnici č. 31113 mezi Jablonným nad Orlicí a Bystrcem. Místo havárie lze objet mimo vozovku,“ uvedla na twitteru policie.

S velkou opatrností jsou silnice sjízdné také na Svitavsku.

Ilustrační fotografie.
Cestáři ošetřili v Olomouckém kraji silnice, na ledovku jsou připraveni

Vysoký stupeň nebezpečí má výstraha vyhlášená například ve Zlínském kraji, na Jihlavsku, Jindřichohradecku, Znojemsku a v dalších okresech. Nízký stupeň nebezpečí se pak týká například Libereckého, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Žádná z výstrah není vyhlášena pouze v krajích Plzeňském, Karlovarském a v Praze. Kompletní přehled je k dispozici na webu ČHMÚ.

Možné problémy se zásobováním

„Doporučujeme pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku nezbytná velká opatrnost,“ uvedli meteorologové. Problémy mohou být i se zásobováním a zdravotnickými službami.

Při delším dešti se může ledovka tvořit i na stromech, stožárech a drátech elektrického vedení. Stromy a větve se mohou lámat, pravděpodobné jsou v takovém případě i výpadky v dodávkách elektřiny.

Devatenáctiletý řidič jistě příště nebude podceňovat ledovku.
Mladého řidiče zaskočila ledovka, auto převrátil na střechu