Lidé z okolí plán vítají. „Bude tam krásný výhled na Chřiby a okolí. Navíc kyjovskému Slovácku dosud rozhledna chybí, takže ji každý turista přivítá,“ myslí si milovník výšlapů Miroslav Vaculík z nedalekých Vřesovic.

Vyhlídka se stane součástí nově otevřené stezky mikroregionem Podchřibí. „Počítáme s tím, že rozhledna bude otevřená celoročně, bude bezobslužná, tedy s volným vstupem návštěvníků,“ upozornil starosta Hýsel Libor Orság.

Nové rozhledny v roce 2018
- Kobylí (Břeclavsko)
- Mutěnice (Hodonínsko)

Poté, kdy před lety neodolala zubu času tamní dřevěná rozhledna Johanka, dají obce přednost betonu a oceli. „Důraz klademe na co největší trvanlivost stavby a její co nejmenší údržbu,“ uvedl Orság. Doplnil, že obce v současnosti na stavbu shánějí peníze.

Na jižní Moravu se shora mohou lidé podívat v současnosti z téměř padesátky rozhleden. Poslední dvě vznikly nad vinohrady loni. Jedna nad Mutěnicemi na Hodonínsku a druhá v Kobylí na Břeclavsku. Ta je unikátní mimo jiné tím, že nemá jediný schod a lidé stoupají po spirálovité cestě.

Podle místopředsedy Klubu přátel rozhleden Pavla Zhorného projektanti používají všechny možné materiály. "Jedna je z betonu, další jsou stavěny kombinací dřeva a oceli, jedna je zděná s použitím dřeva a oceli. Dále přetrvává využívání různých, hlavně evropských fondů," nastínil současné trendy Zhorný.

Zároveň připomněl, že v minulých letech se v České republice ročně postavilo šest až dvanáct rozhleden. Naopak v posledních pěti letech jich devět zaniklo.

Ilustrační foto.
Most přes Kyjovku zruší modernizace trati. Oprava by byla příliš drahá

Plánované
Súsedská – Hýsly, Žádovice a Ježov (Hodonínsko)
Velenka – Velenov (Blanensko)
Vranov nad Dyjí (Znojemsko)

Novou rozhlednu plánují již deset let ve Velenově na Blanensku. Chtějí tam, aby byla nejvyšší v kraji. Za příznivého počasí z ní má být vidět až na Králický Sněžník na hranicích s Polskem. Stavbu posvětili před lety i obyvatelé obce ve veřejném hlasování. Pětašedesátimetrová Velenka ale stále zůstává jen na papíře. „Je to pořád stejné. Stavba je příliš nákladná,“ podotkl velenovský starosta Jan Havelka. Obec má roční rozpočet čtyři miliony korun, stavba má stát milionů dvacet.

Mnohem dál s plány jsou v zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Chtějí tam zrekonstruovat vstupní středověkou věž, která má po adaptaci sloužit i jako rozhledna. „Bude z ní vidět po celém zámeckém areálu a také krásné vranovské údolí,“ řekl kastelán Radek Ryšav. Doplnil, že novinku zřejmě otevřou na sezonu 2021.