V centru města také vznikla polní nemocnice, v níž mohli lidé pozorovat těžkou práci chirurgů v bitevních podmínkách. „Ukázka amputace nohy vypadala velmi věrohodně, až mě i dětem zatrnulo. Musela jsem jim pak vysvětlovat, že to je jen jako, ale že takto to skutečně tehdy vypadalo,“ popsala své dojmy jedna z divaček.

Ilustrační foto.
Poslal čtvrt milionu na nové auto. Nemá nic

Do akce se zapojil také klub vojenské historie z Ostravy, který rekonstruuje pochod 4. kolony hraběte Kolowrata. S těžkými povozy, koňmi v dobových uniformách ujdou tito historičtí nadšenci každý rok téměř devadesát kilometrů z Olomouce na slavkovské bojiště. „Vyškov byl místem první větší srážky mezi francouzskou a ruskou armádou při spojeneckém tažení od Olomouce ke Slavkovu. Ruské jednotky zde překvapily několik oddílů francouzského lehkého jezdectva. Francouzi před přesilou kvapně ustupovali po císařské cestě směrem k Brnu. Rusové tak město snadno získali pod svou kontrolu. Následně zde pak mohli na zdejším zámku přenocovat i samotní panovníci – ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I. Zbývaly čtyři dny do jednoho z nejlítějších bojů, které kdy jejich armády zažily. A k jejich překvapení je čekala prohra…,“ připomněl historik slavkovského zámku Martin Rája.

Akce Vyškov v roce 1805 tak odstartovala seriál akcí, které vrcholí o víkendu ve městech a obcích zasažených touto historickou událostí. V pátek 29. listopadu se ubytují spojenečtí vládcové na slavkovském zámku, dostanou pozvání i i na empírový bál. V Křenovicích se mezitím ubytují Francouzi a svedou zde také první boje. V sobotu 30. listopadu pak bude program vrcholit zejména od dvou hodin odpoledne na poli pod kopcem Santon u obce Tvarožná. Více než 1 100 vojáků z patnácti zemí světa zde bude rekonstruovat část bitvy, kdy Francouzi vytlačili spojenecká vojska od Telnice směrem na Hodonín. Diváci se poté mohou přesunout do Slavkova, kde v centru města mohou zažít dobovou atmosféru na jarmarku a od osmi hodin večer se pak uskuteční unikátní noční bitva v dobové vesničce s pyrotechnickými efekty.

Ilustrační foto.
Rousínov: Výstava betlémů se přesunula na městský úřad

Program bude pokračovat i v neděli 1. prosince, kdy se v zámeckém parku v Sokolnicích odehraje další bitevní střet. Zbraně pak utichnou na symbolickém místě – u památníku Mohyla míru v obci Prace, kde se uskuteční pietní akt za účasti stovek vojáků znesvářených armád.

Bitva u Slavkova patří mezi nejvýznamnější střety evropských dějin. Na bitevním poli bojovalo přibližně 74 tisíc francouzských vojáků. Proti nim stálo téměř 90 tisíc Rusů a Rakušanů placených z anglické pokladny. Navzdory přesile v tomto střetu zvítězil Napoleon. Díky tomuto triumfu tak mohl začít diktovat podmínky a měnit mapu Evropy.

Vzpomínkové akce na Bitvu u Slavkova 1805 ve Vyškově
Jako v roce 1805. Napoleonští vojáci předvedli bitvu i jezdeckou šarvátku

Zaplatil za něj však krvavou cenu – historici odhadují, že na bitevním poli i v provizorních lazaretech zemřelo na dvacet tisíc až pětatřicet tisíc vojáků. Zbídačení lidé pak v důsledku válečných událostí umírali i několik měsíců poté vlivem epidemií a podvýživy.

VERONIKA SLÁMOVÁ