Nadšený je z návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova na Znojemsku tamní obyvatel František Hlaváč. Stejně jako mnoho dalších ho potěšilo rozhodnutí pražských zastupitelů, již u pláten Alfonse Muchy zvedli ruku pro pětileté zapůjčení.

Ilustrační foto.
Znojemský Svatojánek dostal jurtu. Ještě k ní dodělají přístavbu

Díky velkoformátovým plátnům se město stane turisticky atraktivnějším. „Mám z toho radost. Lidé u nás v Krumlově budou spokojeni. Přítomnost pláten navíc pomůže turistickému ruchu. Když tady byla plátna dříve, jezdily k nám v týdnu zájezdy i školní třídy, o víkendu pak spousta dalších turistů,“ vzpomněl František Hlaváč.

Vedení města nyní kvůli cenným uměleckým dílům čekají důležitá jednání. Podle starosty Tomáše Třetiny jsou prostory pro Epopej už k dispozici, připravit je však potřeba jejich umístění. „Je to stejné, jako všude, kde se plátna objevila. Ať v Praze nebo v Tokiu,“ uvedl starosta Třetina.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Zase doma. Slovanská epopej se na pět let vrátí do Krumlova. Už od června

Dvacítka obrazů potřebuje speciální techniku. Nezbytná jsou světla i zařízení udržující stálou teplotu a vlhkost. „Protože to není jednoduchá výstava malých obrázků, ale velkoformátová plátna, mluvíme o velmi nákladném zařízení v hodnotě desítek milionů korun,“ oznámil Třetina. S náklady má pomoci Jihomoravský kraj i ministerstvo kultury. První návštěvníci si Muchův odkaz prohlédnou v létě příštího roku. Představitelé města si kvůli tomu v kalendáři poznačili červen.

„MOC JIM FANDÍM“

Na to, že bude na Epopej opět lákat své přátele, se těší výtvarnice Libuše Šuleřová. Na zámku je v minulosti viděla několikrát a znovu se za nimi vypraví i s přáteli. „Vždycky, když k nám přijela návštěva ze zahraničí, tak jsem je tam zavedla. Je úžasné, že Epopej bude opět v Moravském Krumlově. Moc Krumlovákům fandím,“ uvedla Šuleřová.

Vzpomínková akce k 17. listopadu. Ilustrační foto.
Znojmo si připomene 17. listopad 1989 shromážděním

Podle odborníka na cestovní ruch Pavla Kovaříka bude poté důležité, jak město dokáže s plátny pracovat. „Moravský Krumlov i celé Znojemsko a širší Brněnsko dostávají mocnou vzpruhu. Je potřeba vymyslet kvalitní produkt tak, aby lidé na zámek přijeli. Kromě Epopeje je ale potřeba nabídnout i něco navíc. Věřím, že lidé budou zvědaví na to, jak se zámek za poslední roky zvelebil,“ konstatoval Kovařík.