Do senegalské metropole přiletěl nakonec o dva dny později s jasným plánem. „Ráno vyrážím z Dakaru na sever a čeká mě více než tři tisíce kilometrů západním okrajem saharské pouště, což se neobejde bez pár úprav. Housle tak musely zůstat v Brazílii, aby udělaly místo na vodu, protože lokality, kde si ji budu moct doplnit jsou stovky kilometrů od sebe,“ upozornil Balga.

Hodonínský cestovatel Matěj Blaga při putování směrem na Vancouver.
Cestovatel Balga hladověl kvůli medvědům. Vaření ve stanu je pro ně pozvánka

Dostal se tak až do Maroka. Projel Casablancou, Mohammedií, Rabatem i Salé. „Tři týdny jsem jel bez zastávky a taky bez sprchy, v moři jsem byl asi třikrát, každý den přes sto kilometrů. Už mě zajímal jenom Gibraltar a kontinent, kde úplně normálně koupíš alkohol a na červenou se fakt zastavuje a na záchodě se sedí a toaletní papír se háže přímo do mísy a ve městech jsou cyklostezky a třídí se odpad a tráva je zelenější,“ svěřil se hodonínský dobrodruh. Do Evropy se nakonec dostal. A z jihu Španělska se ještě vydal do Portugalska, kde se v Portu setkal s lidmi z Kyjovska v krojích.

Hodonínský cestovatel Matěj Balga z ekvádorského Guayaquilu vyráží na asi nejnáročnější část své cesty. Z tohoto místa začínal svoji amazonskou expedici i španělský conquistador Francisco de Orellana v šestnáctém století.
Cestovatel Matěj Balga míří do amazonské džungle

Jenže na Pyrenejském poloostrově narazil také na problémy. „Představoval jsem si, jak si pojedu v Evropě dovolenou, vínečko a tapas, dobré pečivo a bez stresu a místo toho jsem zase na tuňákovi a špagetách, protože úplně všecko, co jsem měl a i to, co jsem neměl, jsem utratil za opravy kola,“ posteskl si Balga.

Odchované mládě puštíka v hodonínské zoo.
Pár puštíka brýlatého se chlubí prvními mláďaty. Už vylétla i z hnízda

Do vlasti se chce vrátit v druhé polovině září. „Slíbil jsem účast na cestovatelském festival Nadivoko. Dříve než se dostanu domů, stavím se trochu povykládat do Mrákotína, přednáška bude třiadvacátého září večer,“ dodal cestovatel.