„Podle prvotního šetření se jedná o muže ročníku 1971. Na těle se nenašly stopy násilí. Víc napoví soudní pitva a další vyšetřování,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Jak se muž do vody dostal, není ještě jasné. Policisté pracují s verzí nehody a nevylučují ani sebevraždu.

Nehoda u Černé Hory na Blanensku si vyžádala tři oběti. Silnice I/43 byla déle jak tři hodiny neprůjezdná.
Tři mrtví mezi Závistí a Černou Horou: za tragickou nehodou stálo předjíždění

V nedalekém parku v ulici Svatopluka Čecha lavičky obsazují pravidelně bezdomovci a lidé z okraje společnosti. Podle všeho měl být mrtvý muž jedním z nich. „Bydlel v ubytovně v Jungmannově ulici. Ve vodě ho našel kolem půl osmé ráno můj známý. Neměl telefon, tak šel zavolat policii do nedaleké kavárny. Ještě včera jsme spolu popíjeli. Bral spoustu prášků a do toho pil. A takhle dopadl,“ řekl ve čtvrtek jeden z bezdomovců.

Problémy s bezdomovci

Místním pobyt lidí bez domova v parku na nábřeží Svitavy vadí. Po pěší zóně v Rožmitálově ulici je to druhé problematické místo ve městě. Do tamních kaváren chodí maminky s dětmi. O kus dál přitom bezdomovci polehávají na lavičkách a na trávníku.

Popíjejí alkohol a močí na chodníky. „Bezdomovci tady polehávají na lavičkách už léta. Občas je to tam hlučnější, když se hádají nebo se poperou. Když je pěkně, tak se jich tam schází asi tak deset. Policie sem jezdí, ale co s nimi zmůže?“ řekl Robert Šamonil, který pracuje v nedaleké opravně kol.

Ilustrační foto
Vždy smrtelný. Africký mor prasat ohrožuje chovy na jihu Moravy

Špatné zkušenosti s bezdomovci mají také servírky v Kaverně a v kavárně U Vláčku. „Dřív sem chodívali na pivo k okýnku, ale byly s nimi problémy. Jsou špinaví, opilí a páchnou. Na zahrádku k nám chodí maminky s dětmi a to je pak problém. Bezdomovcům jsme tak přestali nalévat. Ale v okolí kavárny se pohybují pořád. Policii nevoláme. Nemá to smysl, protože z parku bezdomovce stejně napořád nevystrnadí. Je to škoda, park by se dal využít jinak,“ uvedla pracovnice kavárny, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Policejní kontroly

Podle šéfa blanenských strážníků Martina Lepky policisté park i Rožmitálovu ulici pravidelně monitorují a kontrolují. Bezdomovce z nich však dlouhodobě vykázat nedokáží. „Na těchto místech provádíme opakované kontroly. Při porušení předpisů tyto osoby napomene a z místa vykážeme. Pokuty nemá smysl dávat. Nemají je z čeho platit. Bohužel jsou za chvíli zpět. Jiné páky na ně nemáme," uvedl Lepka s tím, že se jedná o několik bezdomovců.

Ilustrační foto.
Účet za tropický červen? Osm set kolapsů, jeden skončil dokonce smrtí

Dodal, že situace v Blansku je v porovnání s některými jinými městy ještě přijatelná. „Nemyslím si, že tito lidé v Blansku přestavují nějakou výraznou bezpečnostní hrozbu, spíše se jedná o hluboký sociální problém v současné společnosti,“ poznamenal policista.