Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci ztrácí sociální demokraté napříč Evropou. „Pravděpodobně je to tím, že dosáhli hlavního úspěchu, tedy vybudování silného sociálního státu,“ vysvětlil. Dodal, že neúspěch v České republice způsobily chyby sociálních demokratů, silná konkurence a také nepřesvědčivost lídrů.

Překvapený z výsledků byl znojemský starosta a končící poslanec za sociální demokracii Vlastimil Gabrhel. „Lidé měli něco odpracovat, ale evidentně se to nestalo. Není nutné zvolit nové vedení, i když se to nabízí,“ zmínil.

ČSSD a TOP 09 ve volbách.Zdroj: DENÍK

Pro zvětšení klikněte na obr.

Redaktoři Brněnského deníku oslovili také Bohuslava Sobotku, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. Nikdo z nich se k situaci nevyjádřil. „Strana svolá mimořádný sjezd. Zřejmě v dubnu,“ sdělil mluvčí sociálních demokratů Mikuláš Lang.

Z výsledků se neradovala ani TOP 09. Zisk 5,31 procent hlasů byl nejhorší v historii. „Neoslovili jsme voliče. Hlas dali asi Pirátům, Starostům a občanským demokratům,“ zhodnotil místopředseda strany Leoš Heger.

Bývalý brněnský primátor Roman Onderka byl jedním z prvních, kdo vedení ČSSD v médiích vyzval k odstoupení.
Další lánský puč? Odstupte, zní po volebním debaklu z jihomoravské ČSSD i TOP 09

Zda bude znovu kandidovat na post ve vedení strany ještě zváží. „V úterý máme předsednictvo, kde předseda strany Miroslav Kalousek řekne své stanovisko a od toho se bude všechno odvíjet,“ uvedl Heger.

Cestou k úspěchu je podle politologa Šaradína sloučení nebo alespoň koalice středových a pravicových stran. „Pokud chce TOP 09 uspět sama, měla by zvážit nového lídra,“ přiblížil.

Předseda strany Miroslav Kalousek se k volebnímu neúspěchu nechtěl před úterní tiskovou konferencí vyjádřit. „Otázky zodpovím tam,“ řekl.

KATEŘINA BERANOVÁ
PETR UHLÍŘ

Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků