Auto Hyundai řídila pětadvacetiletá žena ze Svitavska a jejím spolujezdcem byl jednatřicetiletý Rakušan balkánského původu. Jeli po hlavním tahu od Chvalovic a těsně před Znojmem, u benzínové čerpací stanice Avanti, narazili ve vysoké rychlosti do stromu.

Oběma cestujícím, kteří utrpěli mnohočetná poranění, už lékaři nedokázali pomoci. „Těla zůstala v troskách vozidla. Oba byli na místě mrtví," řekl šéf znojemské záchranné služby Arnošt Růžička. Přivolaní záchranáři tak pouze konstatovali smrt.

K nehodě byl kromě zdravotníků, hasičů a policejní výjezdové skupiny přivolán i soudní znalec, státní zástupce a rovněž kriminalista. Příčinu nehody nyní policisté vyšetřují. Silnice směrem k hraničnímu přechodu Hatě byla až do rána uzavřená, objížďka vedla po okreskách přes Načeratice.

Po půl deváté ráno připomínaly na místě událost již jen vyryté koleje v zemi a poničený strom. „Je to už letošní šestá nehoda se smrtelným zraněním na Znojemsku. Celkem při nich zemřelo osm lidí," informovala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Poslední týden prázdnin byl z celého kraje nejtragičtější právě na Znojemsku. Nejhorší bylo minulé pondělí, kdy došlo k sedmi dopravním nehodám. Bylo při nich zraněno čtrnáct osob a dva lidé na místě zemřeli.

Šlo o starší manželský pár z Brna, který po poledni havaroval na silnici mezi Práčí a Prosiměřicemi na Znojemsku. Jejich auto se srazilo s dalším v místě odbočky do Bantice. Podle policie za nehodu pravděpodobně může nedání přednosti v jízdě.

Další tři osoby byly těžce zraněné. „Jednalo se o dva dospělé a také jedno dítě, které do dětské nemocnice doprovázela jeho matka. Ta vážně zraněná nebyla," přiblížil Růžička.

Silnice, na které se nehoda stala, není podle starosty blízkých Bantic Josefa Šprencla nebezpečná. „Křižovatka je přehledná. Tak závažná nehoda se tam stala poprvé," uvedl Šprencl.

I další řidiči si myslí, že cesta nepředstavuje nebezpečí. „S nedalekým hlavním tahem ze Znojma na Lechovice se nedá vůbec srovnat," zmínil řidič nákladního auta, který kvůli tragédii musel změnit trasu. Právě silnice mezi Znojmem a Brnem, která je od Práčí vzdálená jen pár set metrů, bývá místem závažných dopravních nehod.

Na jihomoravských silnicích zemřel minulý týden ještě jeden člověk. Šlo o pětašedesáti­letého motorkáře, kterého porazilo nákladní auto. K nehodě došlo v pátek ve Svatoslavi na Brněnsku. Svědci přivolali záchranku. „Motocyklista byl v bezvědomí a nedýchal, proto operátor volající instruoval, jak mají provádět oživování," sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

I přesto muž zraněním podlehl. Na vině je pravděpodobně třiatřicetiletý řidič nákladního auta, který motorce nedal přednost.

Přímo poslední prázdninový víkend byl ale na jižní Moravě klidný. „Provoz na D1 je plynulý. Nikde nejsou ani nehody ani kolony kvůli návratu z dovolených," sdělila policejní mluvčí Andrea Straková. Jihomoravany, kteří se vraceli z Chorvatska, ale čekalo zdržení na chorvatských a slovinských hranicích.

Sobota a neděle před začátkem školního roku byla v Jihomoravském kraji klidná i loni. Tehdy se nestaly žádné smrtelné ani vážné nehody.

Před dvěma lety se však v Blansku srazil autobus s osobním autem a sedm lidí bylo zraněných. „Pětapadesátiletý řidič seatu nedal přednost linkovému autobusu, který jel po hlavní silnici," uvedla tehdy blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. Místo havárie v ulici Leoše Janáčka bylo dvě hodiny uzavřené.