Ještě před několika dny stávaly u Kateřinských jeskyní a u propasti Macocha staré chátrající objekty. Nyní už na jejich místech vzniká moderní návštěvnické centrum s názvem Dům přírody Moravského krasu. Ten nabídne turistům interaktivní expozice o přírodě a vzniku Moravského krasu a například i 3D kino.

Výstavba Domu přírody v Moravském krasu začala 27. listopadu a jeho dokončení projektanti plánují na rok 2015. Celkové výdaje na projekt projektanti vyčíslili na 84 milionů korun. „Pětaosmdesát procent nákladů pokryjí dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Zbytek zaplatíme ze státních peněz," řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Centrální část domu přírody vznikne za mostem v blízkosti Kateřinské jeskyně. „Využili jsme pozemky, na kterých ještě nedávno stály zchátralé a nefunkční objekty. Druhá stavba vznikne u propasti Macocha," přiblížil Štefka.

Hlavní budova Domu přírody přiblíží návštěvníkům živou i neživou přírodu Moravského krasu. „Bude tam jak vnitřní, tak venkovní expozice. Některé prvky budou volně rozmístěné okolo budovy. To bude především geologická expozice. Chystáme také model krajiny Moravského krasu, do kterého si návštěvníci mohou nalít vodu do ponorů a závrtů a na průřezu budou pozorovat, jak voda krajinou protéká," přiblížil Štefka.

Plyšová jeskyně

Vnitřní expozice bude mít dvě podlaží. „Přízemní temnější část přiblíží historii území Moravského krasu, geologickou minulost, vývoj Moravského krasu i vývoj krasových jevů a jeskyní. Dále se v expozici návštěvníci dozvědí o příchodu lidí na toto území a o jejich životě v jeskyních. A samozřejmě expozice představí i klasické jeskynní živočichy, jako například netopýry," popsal Štefka.

Točité schodiště poté návštěvníky zavede do prvního nadzemního podlaží. „Tato část bude naopak prosvětlená průhledy do Suchého žlebu a směrem ke Skalnímu mlýnu, to znamená do současné krajiny. Tato expozice tak bude věnovaná současné přírodě Moravského krasu, vývoji krajiny a také jejím změnám vyvolaným příchodem člověka," vysvětlil Štefka.

Součástí expozice bude i malý kinosál. „Ten bude mít kapacitu třicet až 35 lidí a bude vybavený 3D technologií. Nyní tak už vzniká i 3D film o Moravském krasu. Dále bude v budově i místnost pro nejmenší návštěvníky krasu, kde si budou moci pohrát s prvky, které budou připomínat Moravský kras. Například budou prolézat plyšovou jeskyní a podobně," řekl Štefka.

Dům přírody Moravského krasu nabídne i nová pracovní místa. „Počítá se s tím, že tam vzniknou tři stálé pracovní pozice plus v letní sezóně budeme přibírat brigádníky, hlavně studenty," uvedl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Cílem Programu Dům přírody je podle ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny České repububliky Františka Pelce vytvořit po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. „Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří napomáhají šetrnému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, návštěvníkům umožní lépe poznat zdejší přírodu a pomohou pochopit, proč je potřeba ji chránit," vysvětlil Pelc.

Vizualizace Domu přírody Moravského krasu.

Dům přírody Moravského krasu má podle Štefky také pomoci turistům se v krajině orientovat. „Měl by mu říci, kde jsou další zajímavá místa v okolí, která stojí za to zhlédnout, nasměrovat ho například na programy, které poběží v jednotlivých okolních obcích a jiných návštěvnických střediscích, například Rudice, Vilémovice a tak dále. A bude zde i možnost zprostředkovat ubytování a vícedenní programy v území Moravského krasu," přiblížil Štefka.

Provozovatelem Domu přírody Moravského krasu bude nová obecně prospěšná společnost Dům přírody Moravského krasu. „Zakladatelů je celkem osm. Je to například město Blansko, dva mikroregiony obcí z území Moravského krasu, Mendelova univerzita v Brně a také některé podnikatelské subjekty," vyjmenoval Štefka s tím, že provoz Domu přírody Moravského krasu bude celoroční.

Jedním ze zakladatelů obecně prospěšné společnosti Dům přírody Moravského krasu je například i mikroregion Spolek pro rozvoj venkova Moravský kras. „Jedním z důvodů, proč jsme se stali jedním ze zakládajících členů obecně prospěšné společnosti, bylo to, že pro získání dotace na projekt Dům přírody byla potřeba podpora mikroregionu. Do budoucna plánujeme, že Dům přírody budeme využívat například pro zpestření výuky žáků ze škol v mikroregionu," přiblížil výhody předseda Spolku pro rozvoj venkova Moravský kras Alois Kunc.