Kvůli nepříznivému počasí jsme museli zatopit hned na začátku září. Pak se znovu oteplilo, a tak jsme mohli kotel ještě vypnout. Každý rok si ale zveme kominíka, aby prostory zkontroloval. Nehod totiž přibývá, řekl Luděk Kotvrda z Němčan na Vyškovsku. Situaci má usnadněnou. Čištění komínů v jejich vesnici zajišťuje kominík objednaný obecním úřadem. Stačí se nahlásit.

Při poslední topné sezoně jihomoravští hasiči zasahovali u devětačtyřiceti požárů komínů. „Například koncem ledna hořela novostavba v Lovčičkách na Vyškovsku. Požár způsobil škodu přes milion korun, jeho příčinou byla nevhodná konstrukce komínu," upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Letos zatím k žádnému požáru způsobenému vadným komínem vyjíždět nemuseli.

Nefunkční nebo poškozené spalinové cesty si vyžadují daň každoročně. Například loni hasiči v celé České republice zaznamenali téměř tisíc požárů od komínů, desítky zraněných a škodu přes pětačtyřicet milionů korun.

Jak uvedl mluvčí Společenstva kominíků České republiky Petr Dušek, tyto nehody způsobuje i to, že se lidé snaží ušetřit a čistit si komín sami. „Podle vyhlášky na to mají právo. Vždy je ale nutné vypsat potvrzení pro pojišťovny, hasiče a policii pro případ nehody. Pokud si lidé komíny čistí sami, je hlavně nutné ručně vybrat spálené zbytky," řekl Dušek. Dodal, že pokud je komín špatně vyčištěný, dochází k otravě oxidem uhelnatým.

Topná sezona
- topná sezona začíná, když venkovní teplota klesne pod třináct stupňů Celsia
- v poslední topné sezoně hasiči v republice napočítali téměř tisíc požárů od komínů, desítky zraněných a škody přes pětačtyřicet milionů korun
- na jižní Moravě hasiči vyjížděli k devětačtyřiceti požárům
- pětimilimetrový nános v komíně snižuje výkon o čtvrtinu

Podle mluvčího hasičů Mikošky by komín měl mít kromě jiného kompaktní, nepoškozené, omítnuté a obílené zdivo. „Vymetací otvory musí být opatřené dvojitými plechovými nebo betonovými dvířky, která mají být těsná. Je potřeba se také přesvědčit, zda v komíně nejsou zazděné trámy," připomněl mluvčí hasičů.

Jak uvedl dál, takový požár by se neměl hasit vodou. „Komín může popraskat. Hasiči používají ke sražení a uhašení hořících sazí v komíně převážně suchý písek," popsal.

Zanedbaná údržba spalinové cesty přitom zvyšuje i náklady na topení. „Milimetrový nános sazí snižuje výkon komínu o pět procent, pětimilimetrový o čtvrtinu, a to už je znát na penězích. Větší nánosy představují zvýšené požární nebezpečí," upozornil soudní znalec Pavel Dědič.

Komíny se čistí podle druhu paliva. „Pokud lidé topí uhlím nebo dřevem, je to nutné třikrát do roka. Pokud používají kapalné palivo, jednou," informoval Dušek.

Teplárny Brno začínají vytápět už v úterý. „Řídíme se průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu. Rozhodující je, když ve dvou po sobě následujících dnech poklesne pod třináct stupňů Celsia a podle vývoje počasí se neočekává zvýšení," informovala asistentka generálního ředitele Tepláren Brno Renata Diatková. Brněnské Teplárny zásobují teplem téměř sto tisíc domácností a zdražovat v příštím roce neplánují.

Počasí v nadcházejícím týdnu bude podle Petra Hrušky z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu začínající topné sezoně odpovídat. „Průměrná teplota se má pohybovat mezi devíti a třinácti stupni Celsia. Nejchladněji bude v noci na středu, teploty ukážou jeden až pět stupňů," shrnul.

O víkendu se oteplí, Hruška předpokládá, že se maxima vyšplhají na patnáct až osmnáct stupňů Celsia.