„Letos se nám ke studiu hlásilo dvakrát tolik žáků, než jsme schopní přijmout. Nemáme tedy problém s naplněním tříd. Přijímáme třicet žáků do osmiletého studia a šedesát do čtyřletého," upozornil ředitel gymnázia Václav Klement.

Podle něj byly vědomosti žáků při přijímacích zkouškách vyrovnané. „Na prvních třiceti místech vyhodnocení přijímacích zkoušek byly jen velmi malé rozdíly. Zvolili jsme přijímací zkoušky formou Scio testů," dodal Klement.

Přijímací zkoušky na vyškovské gymnázium formou Scio testů má za sebou třeba Kateřina Prášilová ze Švábenic. „Testy mi nepřišly nijak zvlášť složité. Zadání bylo jasné a srozumitelné. Vzhledem k tomu, že mě baví řešit náročnější úkoly, tak jsem si testy dokonce i užila. I tak jsem ale ráda, že už je to za mnou," řekla Prášilová.

Maturitní obory jsou téměř naplněné i na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Sochorova ve Vyškově. „Letos otevíráme dva dvouleté nadstavbové obory. Jde o stavební provoz a podnikání. Studenty hned pod čarou jsme museli odmítnout, zájem byl veliký," podotkl ředitel Petr Navrátil.

S maturitou plno

I čtyřleté maturitní obory jsou podle něj prakticky naplněné. „Čtyřleté maturitní obory máme na naší škole dva. Strojírenství a stavebnictví. V každé třídě je ještě takových pět až sedm míst volných," vypočítal ředitel.

U učebních oborů je to ale přesně naopak. „Vůbec neotevřeme obor klempíř. Zájemce přesuneme i z ekonomických důvodů do podobného oboru pokrývač. Pokud ale bude příští rok zájem, obor klempíř samozřejmě otevřeme," upozornil Navrátil.

Škola navíc plánuje ještě třetí kolo přijímacích zkoušek. Uskuteční se 20. června. „Do té doby už budou uchazeči vědět, jak dopadli v přijímacím řízení na jiných školách, a ti, co neuspějí, se mohou přihlásit k nám, a zaplnit tak poslední volná místa," uzavřel Navrátil.

Malý zájem o učební obory zaznamenali i na Integrované střední škole ve Slavkově u Brna. „V oboru automechanik máme ještě patnáct volných míst a do oboru kuchař můžeme přijmout ještě osm žáků. Nejmenší zájem je o truhláře. Tam máme ještě skoro patnáct volných míst," uvedl ředitel Josef Smékal.

O tom, že by truhláře neotevřeli vůbec, vedení školy neuvažuje. „Doufáme, že kapacitu třídy zvládneme do září ještě naplnit. Obáváme se ale toho, že by v průběhu školního roku mohl počet žáků klesnout a my bychom museli obor následně uzavřít. Když se nám ale přihlásí ještě několik žáků, uzavření nehrozí," dodal Smékal.