Sezona skončila, ruch ale neustane. V zimě nahradí turisty na jihomoravských hradech a zámcích restaurátoři a dělníci. Do příští sezony šlechtická sídla opraví a přichystají pro zájemce nové atrakce. Deník Rovnost přináší přehled největších úprav.

DOSUD NEPŘÍSTUPNÉ. Zbrusu nový prohlídkový okruh v zimě připraví v zámku Valtice na Břeclavsku. „Vznikne v pěti dosud nepřístupných místnostech jižního křídla, věnovaný bude konci devatenáctého století,“ uvedl zástupce valtického kastelána Zbyněk Šolc. Ve Valticích navíc do poloviny příští sezony dokončí opravy čelní fasády. V následujících dvou letech také odborníci zrekonstruují východní předzámčí, sídlo hotelu Hubertus. „Objekt získá nové střechy, plášť či okna,“ nastínil rozsah prácí Šolc.

OBNOVENÁ ROZHLEDNA. Opravy nebývalého rozsahu od příštího roku čekají zámek Uherčice na Znojemsku. „Jedna z bývalých koníren se promění v návštěvnické centrum se vstupní historickou expozicí, upravíme povrchy dvou nádvoří, opravíme místnosti severního křídla. Z romantické hradní zříceniny v lesoparku se stane rozhledna, což je i její původní funkce,“ popsala část prací kastelánka Eva Štěpánová. Hotovo bude v roce 2021. Některé práce zřejmě omezí návštěvníky hradu, úplně zavřeno ale nebude.

Jedenáct soch v zámeckém parku ve Slavkově u Brna je po opravě.
Svlékli je z mechu, dostaly nové ruce. Antické sochy opravili restaurátoři

POD NOVOU STŘECHOU. Střechy dýchající novotou bude již zanedlouho mít hrad Veveří u Brněnské přehrady. „Od letošního listopadu do konce prosince příštího roku zrekonstruujeme zbývající dosud neopravené střechy,“ uvedla kastelánka Lenka Florková. Novou krytinu dostanou mimo jiné ovčín a purkrabství.

Velké změny na hradech a zámcích• Nový prohlídkový okruh nyní začali chystat odborníci v zámku Valtice na Břeclavsku. Lidé se jej dočkají už na jaře. Ve Valticích navíc pokračuje rekonstrukce čelní fasády a začne dvouletá rozsáhlá rekonstrukce východního předzámčí, kde nyní sídlí hotel Hubertus.
• Rekonstrukce nebývalého rozsahu v následujících měsících čeká zámek Uherčice na Znojemsku. Vznikne třeba nové návštěvnické centrum či rozhledna.
• V plném proudu jsou opravy vrchnostenských zahrad hradu Pernštejn na Brněnsku, budou pokračovat i v zimě.
• Do konce příštího roku opraví stavaři i zbývající dosud neopravené střechy na hradě Veveří u Brna.


OBNOVENÁ ZAHRADA. I v zimních měsících budou stavaři pokračovat v obnovování vrchnostenských zahrad u hradu Pernštejn na Brněnsku. Do zahrad se návštěvníci podívají v roce 2020, práce začaly loni. „Zatím odborníci stihli například odstranit nebezpečné stromy a vysadit novou zeleň, kompletně opravili turecké lázně, archeologové zmapovali původní vodní systém,“ popsal pernštejnský kastelán Zdeněk Škrabal.

OPRAVENÉ ZDI. V zámku ve Slavkově na Vyškovsku již od léta restaurátoři pracují na rekonstrukci zámeckých valů a zdí. „Opravuje se také zámecký příkop. V příštím roce budeme pokračovat renovací altánu v zámeckém parku, v následujících letech vybudujeme výtah do zámku,“ uvedla slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

SCHODY DO HISTORIE. V havarijním stavu nyní mají schodiště v zámku Kunštát na Blanensku. I proto je v zimních měsících kompletně opraví. „Rozebereme schodištní ramena a po úpravách je na jaře znovu osadíme,“ uvedl kunštátský kastelán Radim Štěpán.

MÍSTO PRO SVATBY. Opravy sala terrena, čili přízemního sálu, nyní stavaři dokončují v zámku v Lysicích na Blanensku. „Po dokončení oprav bude místem koncertů či svatebních obřadů,“ nastínila kastelánka Martina Rudolfová.

Railjet Českých drah. Ilustrační foto
Vlaky po sto letech: kdysi dominantní, drahé a pomalé, dnes rychlé a levnější