BLANENSKO. Hladinu jedovnického rybníka Olšovec rozvlní v sobotu dračí lodě. Závody Olšovec Open se tam vrací po více než šesti letech. Hlásit se mohly profesionální i amatérské posádky v kategoriích pro deset nebo dvacet závodníků. „Přihlásilo se nám čtyřicet posádek, takže závody se protáhnou až do večera. Diváky zveme na atraktivní podívanou a slibujeme jim hezký výhled na závodníky i občerstvení," uvedl jednatel pořádající společnosti Torrsen Sports Tomáš Blažka. Od deseti hodin se pojedou závody na dvě stě metrů a od čtyř závody na tisíc metrů. Večer bude následovat hudební program.

Závodit bude i profesionální jezdec Jaroslav Kotolan. „Na Olšovci pojedu Grand Prix. Dračí lodě jezdím už od roku 2011. Původně jsem chtěl začít veslovat, ale byl jsem na to už moc starý. Trenér v naší posilovně ale zrovna koupil dračí loď. Tak jsem to zkusil a od té doby mě to nepustilo," uvedl Kotolan.

BRNĚNSKO. V závodním duchu se ponese i sobota v Rosicích na Brněnsku. U tamního závodiště u Moravského plynostavu se již pojedenácté sejdou vozatajové ze všech koutů Moravy, aby změřili síly v již tradičních disciplínách. „Mezi ně patří Rosické derby, formanská jízda, ovladatelnost klády či těžký tah," lákal na závody jeden z pořadatelů František Šmerda.

Kromě toho na návštěvníky čeká již od desíti hodin dopoledne i doprovodný program. Ten nabídne mimo jiné třeba seskok parašutistů či přehlídku plemenných hřebců. „Na závodech jsem se byl s dětmi podívat již několikrát. Vždy to bavilo je i mne," řekl Tomáš Rezek z Brna. Do Rosic se chystá i letos.

další tipy na víkend z brněnskaOBŘANSKÝ OBR
Kdy: pátek a sobota od 14.00 do 18.00
Kde: u mlýna mezi brněnskými Obřany a Bílovicemi nad Svitavou
Za kolik: zdarma
Největší tahák: Umělečtí kováři budou před očima přítomných diváků kovat díla, která pak zůstanou na místě
AUTOSALON BOWLING CUP
Kdy: sobota od 14.00 do 18.00
Kde: OC Olympia, Modřice
Za kolik: zdarma
Největší tahák: v Mini Cooperu se lidé budou snažit za jízdy srazit co nejvíce velkých kuželek.
FESTIVAL MINIPIVOVARŮ
Kdy: sobota a neděle od 12.00
Kde: hrad Veveří, Brněnsko
Za kolik: 50 korun
Největší tahák: ochutnávka jihomoravských piv, kterou doprovodí hudební vystoupení

BŘECLAVSKO. Motory traktorů zaburácí Podivínem. V sobotu vyrazí na trať malé, větší, benzinové i dieselové traktory. Spanilou jízdu čtvrtého ročníku traktoriády Podivínský mazec obohatí i ty podomácku vyrobené či tovární malotraktory.

Pořadatelé připravili pro účastníky čtyři soutěžní disciplíny. „Diváci se mohou těšit na jízdu v terénu na čas, rovněž na couvání s vlečkou a soutěže o nejpomalejší a nejrychlejší traktor," lákal ředitel akce Rostislav Svačina starší.

A připomněl, že není povinné účastnit se všech disciplín. Tou královskou je dvoukolová jízda v terénu na čas. „Každý okruh má jinou náročnost. Rok od roku se navíc snažíme přidat nějakou překážku a udělat závod zajímavější. Nechybějí muldy, uvažujeme, že letos na trať umístíme i kůly. Závodník je může objet, ale dostane časovou penalizaci," popsal Svačina některá z úskalí, která účastníky klání čekají.

HODONÍNSKO. Ve Veselí nad Moravou v sobotu spojí adrenalin s hudebním mixem. Na festivalu Unite The Passion. „Nabízí nepřeberné množství aktivit z oblasti netradičních nebo extrémních sportů. Naší snahou je docílit toho, že si každý najde to své, ať už se přišel jenom podívat, nebo se chce aktivně zapojit a zvýšit si tak svoji hladinu adrenalinu v těle," vypověděl Ivo Juřena z veselského kulturního centra. Festival ve skateparku odstartuje v deset hodin otevřený freestylový skateboardingový závod. Do něj se může zaregistrovat kdokoliv z příchozích.

Dvě hodiny po poledni se program přesune do areálu koupaliště. Pod dohledem profesionálů si lidé vyzkoušejí různé druhy adrenalinové zábavy. „Například wakeboard, což je jízda po vodě na miniprkně. Také zájemci mohou balancovat při chůzi po slackline, zahrají si vodní fotbal, zajezdí si na skimboardu nebo si užijí skákání a létání na trampolínách," představil nabídku Juřena.

Večerní program v areálu Komár vedle koupaliště bude patřit hudební scéně v rytmu rocku, punk rocku, hardcore či rapu.

VYŠKOVSKO. Ruční stavění máje odstartuje v pátek v pět odpoledne letošní Anenské hody v Milešovicích. Kromě večerních tanečních zábav na účastníky čeká také krojovaný průvod stárků. „Vyjde v neděli ve dvě odpoledne a bude v něm deset párů v krojích. Někteří mají svoje, většinou jsou ale půjčené," uvedl starosta pořádajícího Sboru dobrovolných hasičů Milešovice David Novák.

Program bude v pátek pokračovat v sedm večer, kdy v areálu za obecním úřadem zahraje country kapela Savana Milešovice a cimbálová muzika Donava. Živou hudbu si lidé poslechnou i v sobotu od osmi večer na taneční zábavě. Hodová zábava pak přijde na řadu v neděli ve stejný čas. „Ta bude krojovaná, ale lidé samozřejmě můžou přijít v běžném oblečení. Jak v sobotu, tak i v neděli mají stárci na půlnoc připravené překvapení," dodal Novák.

ZNOJEMSKO. Družstvo božických vinařů a obec Božice zvou všechny milovníky dobrého vína na Božické otevřené sklepy. Ty se otevřou v sobotu v čase od 13.00 do 19.00 hodin. „Sklepy budou otevřeny především v okolí Obecního sklepa a ve sklepní uličce na Borotice," informoval jeden z místních vinařů Marek Klíč s tím, že kromě běžného občerstvení budou v místě k dostání i sýry z místní sýrárny.