„Zatím nevím, kdy půjdu na normální pokoj. Snad příští týden,“ svěřil se hoch ležící na jednotce pooperační péče. Jeho matka Oksana Zhyvachivska se v tu chvíli usmívala. V noci sice špatně spala, ale jejímu synovi je viditelně o něco lépe. Je ochotný mluvit s novináři. I o své budoucnosti.

„Došla mi pošta od bojového klubu Muay Thai z Havlíčkova Brodu. Až se vyléčím, tak bych tam mohl chodit trénovat,“ pevně doufá.

Dozvěděl se, že mu zpěvák Michal David nabídl výtěžek z koncertu, který bude mít v Břeclavi. „Velice mu za to děkuji,“ poznamenal hoch, který se v neděli večer stal obětí útoku tří mužů. Své matce v nemocnici řekl, že nejméně jeden z nich byl Rom. Vzpomněl si, že další dva byli maskovaní kapucí.

Co se týče nedělního pochodu v Břeclavi, kterých mu chtěli mladí lidé vyjádřit podporu, má jasno. „Chci, aby tam byli spíš lidé odsud, kamarádi a ostatní známí. To bude nejlepší,“ přeje si. „Doufám, že se ten pochod nějak nepokazí, aby z něj nevznikl nějaký bordel a rvačky. To v Břeclavi určitě nechceme,“ dodal.

Pokud by se potvrdilo, že útočníci byli Romové, romská organizace se nechala slyšet, že udělá sbírku a Petrovi přispěje. Co na to zraněný mladík říká? „Nevím, co bych jim na to řekl. Je to jejich věc,“ zaváhal.

Vzápětí přišla otázka, zda by vybrané peníze přijal. „To ano, protože ne každý Rom je špatný,“ podotýká s tím, že určitě po brutálním útoku nezanevřel na celou romskou komunitu.

Úsměv se mu dere na rty jen velmi těžko. Co psychika? ptá se ho jeden z novinářů. „Jakž takž to zvládám. Život jde dál,“ odpověděl hoch z lůžka.

Policisté dál hledají ty, kteří patnáctiletého chlapce tak surově zmlátili. Údajně jen proto, že jim Petr nechtěl dát na požádání cigaretu. Krást nechtěli, peníze ani mobil mu totiž nevzali.

Policisté zatím po pachatelích pátrají. „Nikoho jsme neobvinili. Z taktických důvodů nemohu v tuto chvíli říct, jestli jsme jim na stopě nebo ne,“ nechala se slyšet mluvčí brněnské policie Petra Vedrová.

Romové mají strach

Mezi břeclavskými Romy brutální čin vyvolal zděšení. Podle vedoucí pobočky IQ Roma servisu v Břeclavi Karolíny Rejlkové, která je s mladými Romy v kontaktu, jsou zvlášť mladší zástupci minority mají strach. Mladí radikálové totiž plánují na nedělní odpoledne v Břeclavi pochod.

„Stála jsme ve frontě do bufetu a bavili se tam dva čtvrťáci, že prý budou demonstrace a ať prý cigáni radši ani nevylízají, nebo uvidí. Pak se na mě podívali a pokračovali v urážkách. Dneska ve škole na mě nikdo nemluvil. Taky moji spolužáci mluvili nepěkně,“ prohlásila patnáctiletá romská dívka.

„Toho kluka, co zbili, jsem znala i já, a je mě to taky lito, co se mu stalo, ale nemusíte házet všechny do jednoho pytle jako vždycky!“ zamyslela se její vrstevnice.

Představitelé města měli ve čtvrtek kvůli třem nahlášeným pochodům městem nelehký úkol. Rozhodovali se, jak s žádostmi naložit. Do břeclavských ulic totiž chtějí v neděli vyrazit i zástupci Dělnické mládeže, tedy pravicoví extrémisté. Vedení města nakonec pochody povolilo.

Vážení čtenáři, vzhledem k mnoha neslušným příspěvkům jsme nuceni diskuzi zrušit. Slušným čtenářům se omlouváme.

Redakce