Se začátkem prázdnin mají zloději, kteří vykrádají domy a byty, větší klid na krádeže. Majitelé totiž odjíždějí na dovolené. Kvůli jejich neopatrnosti se pachatelé často dostanou do obydlí bez použití násilí. Nebo alespoň rychle poznají, že mají volný prostor.

Čtrnáct dní nechali prázdný dům i vlastníci domu z Dražůvek na Hodonínsku. Začátkem minulého týdne zjistili, že jim zmizelo několik obrazů. „Šlo hlavně o díla mistrů Vašíčka a Valíčka," upřesnila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podle policejních statistik krádeží v domech a bytech přibývá hlavně v červenci. V srpnu vloupání oproti průměru v dalších měsících v roce spíš ubývá. Výjimka je loňský rok, kdy bylo méně krádeží v červenci i srpnu. „Může to být tím, že si lidé na svá obydlí začali dávat větší pozor. Je ale také možné, že jde jen o náhodu," okomentovala mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Upozornila, že v případě vloupání policisté stále považují za kritické letní měsíce, když jsou majitelé obydlí na dovolené. „Opakovaně je upozorňujeme, aby pečlivě zavírali okna i dveře a zařídili si u přátel nebo sousedů pravidelné kontroly. Návodné pro zloděje jsou také přeplněné poštovní schránky," prohlásila policejní mluvčí.

Vloupání v kraji
Počty vykradených domů a bytů na jižní Moravě:

rok, počet krádeží, škoda (v tis.)

červenec 2010: 93 (5439)
srpen 2010: 67 (4245)
zbytek roku průměr 83,6 (5568)
červenec 2011: 82 (4185)
srpen 2011:62 (3721)
zbytek roku průměr 75,6 (3986)
červenec 2012: 58 (1042)
srpen2012: 67 (2101)
zbytek roku průměr 87,1 (4050)

Zdroj: policie

Zloději také stále častěji využívají sociální sítě na internetu, kde si vyhlížejí potencionální oběti. „Rozhodně nedoporučujeme tam sdílet informace o odjezdu na dovolenou. Zvlášť, pokud uživatel má svůj profil veřejný," okomentoval mluvčí České pojišťovny Jan Marek.

Upozornil, že z průzkumu společnosti vyplynulo, že pět procent lidí netuší, jak si zabezpečit svůj profil na facebooku. „Fotografie nově pořízených věcí do domácnosti přitom zveřejňuje patnáct procent oslovených," konstatoval Marek.

Petr Milata z ČSOB pojišťovny dodal, že rodiče musejí hlavně poučit děti, co mohou zveřejnit. „Stále častěji jde zloděj najisto," varoval.

Pro vstup do domu či bytu využívají zloději hlavní i zadní dveře či pootevřená okna. „Stále častější je takzvaná SG metoda, kdy pachatel otevře dveře nenásilně a velmi rychle pomocí speciálního vyklepávacího klíče. Vloupání pak nikdo na dveřích nepozná," upozornil odborník na zabezpečení domácnosti Ivan Pavlíček.

Když ale zloděj nic nezničí, hrozí, že i u domu pojištěného proti vloupání, majitel nedostane náhradu škody. „Abychom vyplatili pojistné, musí zloděj překonat nějakou překážku. Rozbít zámek nebo vstupní dveře či vypáčit okno," vysvětlil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pravidlo ale platí hlavně u případů, kdy klient nechá otevřené okno, nebo odemčené dveře.