„V pondělí 10. září jsme dostali oznámení o úmrtí osmapadesátileté ženy v Ivanovicích na Hané. Příčinou úmrtí bylo zranění způsobené psy," potvrdila mluvčí vyškovské policie Iva Šebková. Podle jejích dalších informací žena doma chovala pitbully. „Z předběžných výsledků vyšetřování vyplývá, že to byli právě oni, kteří smrt ženy způsobili. Vyšetřování ale ještě není u konce," dodala Šebková.

Policisté nebezpečné psy odvezli do vyškovského útulku. „Na místě jsme byli, ale žádné informace k případu kvůli šetření ze strany státní policie nemůžu podávat. Jediné, co můžu říct, je, že psi jsou zajištění," sdělil velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Že jsou pitbullové ve vyškovském útulku, potvrdil tajemník ivanovické radnice Jan Kovář. „Policisté teď vyšetřují kromě jiného i to, který ze Dům v Partyzánské ulici v Ivanovicích na Hané, kde v pondělí došlo k tragédii.dvou psů ženu pokousal," dodal Kovář.

O události už vědí také místní, a to jak z doslechu, tak i z parte, které má zemřelá ve městě vyvěšené. „Vím, že paní měla cukrovku. Prý ji psi kousli do krku," krčila rameny Jitka Balcherová z Ivanovic na Hané.

Sdílnější byl soused zemřelé Pavel Vlach. „Paní byla v naší ulici bydlela krátce u svého syna. Ještě před čtrnácti dny žila na druhém konci města. Čí pitbullové byli, to opravdu nevím. Ale měli je tady asi rok. Paní byla vážně nemocná a několikrát denně si píchala inzulín. Jak k neštěstí došlo, netuším. Našla ji tady pečovatelka, která za ní docházela," řekl Vlach.

Informace o tragédii se dostala také do od Ivanovic patnáct kilometrů vzdálených Srbcí, k provozovatelce místního útulku Janě Liškové. O události se dověděla od známé z Vyškova. Podle ní nejsou na vině psi, kteří smrt ženy způsobili, ale jejich majitelé. „I když má někdo Dům v Partyzánské ulici v Ivanovicích na Hané, kde v pondělí došlo k tragédii.bojové plemeno, neznamená to, že ho má vychovávat k boji. I k takovým psům je nutné přistupovat s láskou. Pravidelně s nimi chodit ven," radila provozovatelka útulku.

S agresivními plemeny má sama několik zkušeností. „Také jsem tady měla psy, kteří se chovali agresivně. Je potřeba je vycvičit, hodně se jim věnovat, aby cítili, že je má někdo rád. Nakonec odtud odcházeli jako mírumilovní pejsci," řekla Lišková.

Pokud majitelé plemeno ani přesto nezvládají vychovat, je podle ní dobré obrátit se na veterináře. „Stejně jako pro lidi, i pro psy existují zklidňující tabletky, které pomůžou. Protože stačí velmi málo a bojová plemena, jako jsou právě pitbulli, ve vteřině zaútočí. A také je důležité, aby žili odděleně. Když tomu tak není a jeden zaútočí, druhý mu v tu ránu přispěchá na pomoc," dodala provozovatelka útulku.