„Pokud děti sportují, musí vždy používat přilbu nebo chrániče," upozornila mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

Za loňský rok zasahovali záchranáři v kraji u tisícovky dětí a mladých do dvaceti let. Lékaři na brněnské dětské klinice ve fakultní nemocnici ošetřili kolem patnácti tisíc dětí. Zhruba pětinu v zimním období. „Mezi nejčastější úrazy patří nárazy při jízdě na lyžích či bruslích. Při nich si lidé mohou poranit mozek, utrpět zlomeniny v oblasti lebky či zlomit kosti," sdělil přednosta kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Ladislav Plánka.

Od prosince do února se stane asi dvacet procent dětských úrazů z celkového počtu za rok. „Vždy je důležité si uvědomit, že děti nejprve jednají a teprve potom přemýšlejí. My dospělí, kteří za ně odpovídáme, musíme tedy přemýšlet i za ně," sdělil lékař.Pro zvětšení klikněte.

Podle něho mají rodiče vybírat takovou sjezdovku, kterou dítě zvládne sjet samotné. „Ale i tak ho musí mít stále pod dohledem," zdůraznil Plánka.

Mezi další zimní radovánky patří bruslení. I tady hrozí nebezpečí. „U dětí je nejdůležitější, aby byly vždy v doprovodu rodičů nebo dospělého člověka. Nikdy by na led neměly chodit samotné," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Právě oni měří tloušťku ledu v přírodních nádržích po celém Brně. Za bezpečnou stanovují tu, která má přes patnáct centimetrů.

Někomu se může zdát, že je led pevný, ale uprostřed, kam nevidí, můžou být vodní víry, které led zeslabí. „Proto by se lidé měli na přírodních nádržích i rybnících pohybovat u okrajů a nejezdit do středu. U dětí to platí dvojnásob, protože jsou malé. Když se propadnou, skončí kvůli jejich výšce pod hladinou," varoval Ghanem.

Pokud někdo ucítí, že pod ním praská led, je důležité, aby si na něj lehl břichem a tím rozložil váhu. Postupně by se měl pomalu posunovat ke břehu.

Jihomoravští záchranáři se snaží úrazům předcházet preventivními akcemi. Pravidelně chodí také do škol.

Preventivní programy nepodceňuje ani brněnská Základní škola Palackého. „Děti při nich obcházejí různá stanoviště. Na jednom cvičí například první pomoc, na druhém zkoušejí obvázat zraněného. Také máme půjčenou umělou pannu, na které děti trénují oživování," vyjmenovala zástupkyně ředitele Lenka Herzová.

Zachránili život

Jak jsou takové akce důležité, dokazuje i případ z loňského prosince v Hrušovanech u Brna. Dva žáci osmé třídy základní školy v Židlochovicích zachránili život muži, který zkolaboval na ulici. Při záchraně života, kdy muže oživovali až do příjezdu hasičů, použili znalosti ze školy.

Žáci se učí, jak poskytnout první pomoc i v brněnské Základní škole Heyrovského. „Je to součást výuky. Letos se s žáky sedmých tříd chystáme na lyžařský zájezd do Beskyd. Předtím, než vyjedou na svah, budou mít přednášku s horskou službou, která je poučí, jak se chovat na svahu i jak předejít nebezpečí," sdělila zástupkyně ředitele Alena 
Fialová.