Cholesterol obsahuje víc složek. Laicky se tato steroidní látka dělí na takzvaný hodný, jehož vyšší hladina lidem neškodí a chrání je proti ztvrdnutí a zúžení cév, a zlý. „Ten se zanáší do cév. Náš cíl je ho snížit," konstatoval Prosecký.

Potíže: každý druhý

O pokles hladiny zlého cholesterolu by se přitom mělo pokusit víc než pět milionů Čechů. „Podobná životospráva naznačuje, že zvýšený cholesterol má také víc než polovina Jihomoravanů," odhadl přednosta Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jindřich Špinar.

Právě špatné stravovací návyky jsou nejčastější příčina zvýšené hladiny cholesterolu, kterou lidem měří praktičtí lékaři. „Cholesterol kontrolujeme poprvé v dospělosti při první vstupní prohlídce, kdy k nám pacienti přecházejí z dětského oddělení. Zajímá nás takzvané lipidové spektrum, které odhalí hodnoty krevních tuků a cholesterolu. Na základě toho zjistíme, jestli je něco v nepořádku," informovala blanenská lékařka Ivana Hodaňová.

Fáma o vejcích
O cholesterolu koluje řada mýtů, neznámější je o škodlivosti vajec. Žloutek je sice bohatý na cholesterol, velkou část ale tvoří ten hodný. Cholesterol si až z osmdesáti procent tělo tvoří samo. A ještě víc, pokud je ho v potravě nedostatek, takže nemá smysl se mu úplně vyhýbat.

U některých pacientů občas zjistí, že příčina problémů je vrozená vada. „Takové posílám do metabolické poradny v Brně, kam si odborníci při potvrzení vrozené zvýšené hladiny přizvou také nejbližší příbuzné," doplnila lékařka.

Před dvěma lety zjistili lékaři při běžné zdravotní prohlídce zvýšenou hladinu špatného cholesterolu šestačtyřicetiletému Ivanu Andelovi ze Znojma. „Nijak mě to zatím neomezuje, protože s tím nic nedělám. Myslím v jídle a pití. Stravovací návyky jsem zatím nezměnil, což je špatné. Vím to a mám výčitky," přiznal Andel především psychické problémy.

Naději na zlepšení svého stavu šestačtyřicetiletý muž příliš nevidí. „Beru sice léky, ale protože mám zvýšenou hladinu nejspíš geneticky danou, musím se s tím nejspíš nějak smířit. Žena mi koupila kolo, tak asi půjdu do sebe," dal si předsevzetí Andel.

Informace o cholesterolu.Podle Hodaňové je přesto v takových případech vhodné, když lidé dodržují dietu a vyhýbají se potravinám s vysokým obsahem tuku. „Dieta a pohyb jsou nutné, i když pacienti dostanou léky," upozornila doktorka.

MARKÉTA TURKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI