S Míkovými žádostmi mají zkušenosti i některé obce na jižní Moravě. Mezi ně patří také Kobeřice u Brna nebo Hýsly na Hodonínsku. „Už od něj máme tři. První jsem vyřizoval sám a na další jsme si přizvali právníka. Zachovali jsme se podle zákona, přesto po nás požadoval několik stovek za začernění účtu, což jsme mu nedali,“ řekl starosta obce se čtyřmi sty obyvatel Libor Orság. Místní podle něj zákon nevyužívají, zeptají se na zasedání zastupitelstva či obecním úřadě.

Zákonné dotazyPodle Sdružení místních samospráv Míka řadu let využívá zákona o svobodném přístupu k informacím. Rozesílá obcím stovky žádostí, například s otázkou: Kolik je dlužníků právnických osob, jejichž dluh je po splatnosti více než 300 dní?


Podle sdružení rozesílání žádostí připomíná kobercový nálet. „Podle našich informací například v jeden den rozešle stejnou žádost na všechny obce v určitém kraji, jejichž název začíná písmenem A, další den na obce s názvem začínajícím na písmeno B a tak dále,“ uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Žadatele z Prahy se Deníku Rovnost v pondělí nepodařilo kontaktovat. K čemu požadované informace slouží, ale nevysvětlil ani Českému rozhlasu. „Žádám, nežádám, vše je v souladu se zákonem,“ reagoval. 

Prvňáci v brněnské Tyršově základní škole v ulici Kuldova.
Prvňáčci mají za sebou první školní den. Do lavic jich usedlo 13 tisíc