Klasický sprchový gel ani mýdlo pro očistu intimních partií nestačí. Dokonce jsou tyto produkty nevhodné. „Je to proto, že pH klasických mýdel a gelů narušuje kyselost prostředí intimních partií, což způsobuje množení škodlivých mikroorganismů. Používání těchto přípravků může způsobit podráždění, svědění, pálení a infekce,“ vysvětluje Romana Jelínková, vývojářka spolupracující s českou kosmetikou značky Onclé.

Narušení přirozeného intimního prostředí a zvýšení pH v těchto místech může vyvolat dokonce zánět močových cest.

Intimní gel je to pravé

Nejlepší cestou ke zdraví intimních partií je pořízení intimního gelu, v obchodech je nabízí nejedna značka. Gel se postará o přirozenou rovnováhu mikroflóry v intimních místech. Dámské partie jsou tak dokonale chráněné a v naprostém bezpečí před nežádoucími bakteriemi a kvasinkami.

Matka by měla dceru na menstruaci připravovat od dětství.
První menstruace si zaslouží oslavu. Pochopte důležitost rituálu menarche

„Klíčová je pH hodnota. U intimních přípravků je nutné, aby byla nižší než u klasických mýdel a sprchových gelů. Vaginální prostředí je přirozeně kyselejší, než je tomu u zbytku pokožky. Dosahuje hodnot mezi 4,0 až 4,5 pH, což znamená, že běžná mýdla, která mají pH 5,5 a více, jsou příliš agresivní a tudíž nevhodná,“ vysvětluje Romana Jelínková.

Zdroj: Youtube

Zachrání to samotná voda?

Je možné, že se někdo rozhodne nepoužívat v intimní oblasti žádné kosmetické produkty. „To ale nedoporučuji. A ne pouze z důvodu chtít vonět sobě i partnerovi, ale také z důvodu ochrany. Některé přípravky na intimní hygienu obsahují totiž přírodní prebiotikum. Jeho používáním se posiluje imunitní systém sliznice a pokožka v této oblasti je více chráněna před výskytem infekcí,“ vysvětluje Romana Jelínková.

Středověké ženy menstruovaly volně pod svými šaty a krev jim stékala po nohách.
Krvácení do mechu, věznění v chýši. Muži v historii menstruující ženy nenáviděli

Zevní ženský pohlavní orgán, tedy vulva, je obecně vlhčí než kůže na jiných částech těla. „Před ztrátou vlhkosti ji chrání pubické ochlupení a kyselý plášť,“ vysvětluje kanadsko-americká gynekoložka Jen Gunterová v knize Bible vagíny, kterou nedávno v českém jazyce vydalo nakladatelství Jan Melvil.

„Stárnutí, podráždění pokožky při inkontinenci, používání mýdla a vlhčených ubrousků, odstraňování pubického ochlupení i fénování vulvy, které rozhodně nedělejte, mohou vlhkost kůže negativně ovlivnit.“

Za hydrataci zbytečně neutrácejte

Ztráta vlhkosti pak může vést k obtížím, jako je suchost, podráždění nebo zvýšená náchylnost k mikrotraumatům. Podle gynekoložky je možné v případě pocitů suchosti vulvy vyzkoušet hydratační přípravek: „Drahé výrobky nenabízejí oproti levnějším produktům, jako je kokosový olej, olivový olej, nebo vazelína, žádné extra benefity.“

Když ale po týdnu až dvou od zahájení domácího ošetřování nenastane zlepšení, je dobré navštívit lékaře, který vyloučí případné onemocnění.