Jaký máte pocit, když se vysloví slovo rakovina?
Je to nemoc. Zlá nemoc. Ale dá se s ní za určitých podmínek docela slušně bojovat, a při troše štěstí ji i porazit. Ovšem chce to vůli, čas, prevenci a hlavně to štěstí. A mít kolem sebe někoho, kdo vás v tom nenechá samotného. A když se tomu peklu, a ono to někdy peklo je, postavíte čelem a bojujete, zjistíte, že máte kolem sebe spoustu lidí, kteří budou do roztrhání těla dělat všechno proto, aby vám pomohli. A už jen tento samotný fakt může hodně pomoci…

Zdroj: Youtube

Proč jste se stal ambasadorem právě projektu Onko Fit?
Odpověď na tuhle otázku je poměrně jednoduchá. Protože si myslím, že tento projekt má smysl a je v něm veliký potenciál. A jestli může člověk alespoň trochu pomoci, a to v čemkoli, tak to má udělat. Navíc jsou tam úžasní lidé, a to je fajn bonus.

V úvodním videu jste řekl, že se onkologické nemoci samozřejmě dotýkají i Vaší rodiny. Prozradíte něco víc?
Není to příliš dlouho, co umřel manžel mé maminky. Rakovina slinivky. „Naštěstí“ to šlo dost rychle, takže se dlouho netrápil…

Denisa přišla během léčby nejen o prsa, ale i o vlasy.
Žena má geny jako Angelina Jolie. Kvůli nim onemocněla rakovinou

Nabádáte pacienty k začátku pohybu slovy: „Stojí zato začít – kvůli vám i kvůli vašim blízkým“. Proč zdůrazňujete i ty blízké?
Vždycky stojí zato něco začít. A když jde o zdraví, platí to dvojnásob. Sedět doma, čučet do zdi, litovat se a naříkat na nespravedlnost světa je cesta do pekel. Za prvé to ničemu a nikomu nepomůže, a zadruhé začnete tím být protivní svému okolí. A právě okolí vám může pomoci nejvíc. Ale začít musí samozřejmě každý u sebe. Tak proto.

Udržujete se Vy sám v kondici pohybem? Zůstal Vám od vítězství ve Star Dance v životě v nějaké podobě tanec?
Když nato přijde, zatančím si rád, ale už to nejsou kreace ze Star Dance. Už bych na to neměl fyzicky, a navíc jsem drtivou většinu kroků zapomněl. A co se týče udržování nějaké kondice, tak v tom mám značné rezervy. Ale mám v plánu se polepšit. Tak mi držte palce.

Pohyb snižuje riziko návratu rakoviny

Cvičení pozitivně přispívá k léčbě rakoviny. I proto představili odborníci z Masarykova onkologického ústavu a Masarykovy univerzity nový portál Onkofit.cz, který radí pacientům, jak se správně hýbat podle konkrétní diagnózy. Pacienti se mnohdy obávají, že by si mohli pohybem spíše uškodit, a proto se šetří. Přitom cvičení a onkologická diagnóza se nevylučují, právě naopak. Web OnkoFit.cz ukazuje uživatelům konkrétní video-lekce s cvičebními programy a shrnuje praktické rady, jak zvládat některé pohyby při daném onemocnění. 

„Pravidelný pohyb výrazně zlepšuje celkový fyzický stav, má pozitivní dopad na psychiku a prognózu onkologických pacientů. Výzkumy udávají snížení rizika návratu onemocnění a prodloužení celkového přežití až o 27 procent. Kromě toho, přiměřený pohyb snižuje i výskyt možných komplikací v průběhu léčby. Mohu shrnout, že i malá pravidelná fyzická aktivita je vždy lepší než žádná,“ vysvětluje prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D., ředitel Masarykova onkologického ústavu.

Aerobní zátěž snižuje o 40 až 50 procent únavu u pacientů s rakovinou. Také zmírňuje pět častých vedlejších účinků léčby: nevolnost, poruchy spánku, poruchy krevního obrazu, deprese a úzkostné stavy.