V ČLÁNKU NAJDETE
Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů. „Fermentovaná kombucha kvasí díky speciální kultuře tvořené bakteriemi a kvasinkami. Její výhodou je to, že ji můžete pít stále. Ovšem díky svému nabitému obsahu je zejména v době jarní únavy, a ještě chladného počasí, tím správným povzbuzovačem pro náš organismus,“ vysvětluje Alexandros Samaras z Prager´s Kombucha.
V prodeji je nyní řada různých značek kombuch, které se liší.
„U kombuchy záleží na množství obsažených probiotických kultur. Ty napomáhají správné funkci střev a mají pozitivní vliv na trávení. V samotném čaji se zase nachází různé množství zdraví prospěšných antioxidantů, které přispívají k ochraně buněk,“ vysvětluje Alexandros Samaras.
Medúza v láhvi od okurek
„Jako malý jsem vídával na kuchyňské lince velkou láhev od okurek, ve které plavalo něco jako medúza. Dostával jsem to k vypití, že prý je to zdravé. Ale přesvědčte desetiletého kluka argumentem o zdraví. Ke kombuche jsem musel dospět postupně - a taky objevit, že se dá připravit i chutně,“ vypráví Michal Ďuriník z české společnosti Loklok.
Tato společnost nedávno na náš trh uvedla novinku, nazvanou Kombucha 2.0, kterou nyní dokonce zkoumají vědci. Její výroba se od běžné kombuchy zásadně liší, a to především v délce fermentace.
„Recepturu klasické kombuchy jsme inovovali a za pomocí chytré fermentace vytvořili nápoj s probiotiky, který se nemusí chladit, přináší prokazatelné pozitivní účinky a je stoprocentně přírodní.,” popisuje Michal Ďuriník.
Roman Paulus připravuje kombuchu:
Zaměřeno na mozek imunity
Kombucha s číslem 2 obsahuje mnoha studiemi ověřený probiotický bakteriální kmen Bacillus Coagulans v takzvané spórové formě.
„Je to podobné jako zimní hibernace u zvířat - probiotická bakterie se takto chrání před agresivním prostředím žaludku a probouzí se až ve střevech. Tady může společně s dalšími složkami kombuchy působit na rovnováhu střevního mikrobiomu, která je doslova mozkem naší imunity,“ dodává Ďuriník.
Vědecké studie kombuchu oceňují
Tamara Mifková, molekulární bioložka z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity zdůrazňuje: „Kombucha má mnoho zdravotních benefitů podložených vědeckými studiemi. Kombucha 2.0 navíc obsahuje probiotický kmen Bacillus Coagulans, díky čemuž se její potenciál na příznivý účinek zvyšuje.“
K dalším potížím, u kterých probiotický kmen prokázal v jiných výzkumech pozitivní dopady, patří autoimunitní potíže, Crohnova nemoc, cukrovka nebo vysoký cholesterol.
Nahrává se anketa ...
Probiotický kmen ovlivňuje trávení
Společnost Michala Ďuriníka získala od Evropské unie grant na realizaci unikátní klinické studie. Ta nyní probíhá pod záštitou Fakultní nemocnice Brno . Výzkum se zaměřuje na oblast zdraví zažívacího traktu. V minulosti již proběhla v zahraničí řada studií, například i ta prokazující příznivé působení probiotického bakteriálního kmene Bacillus Coagulans při prevenci průjmu.
Brněnská studie je nyní za svou polovinou. Od jejích účastníků mají lékaři velmi dobré reakce a výsledky by měli být kompletní v průběhu tohoto roku.
Jak si doma udělat vlastní kombuchu
- Potřebujete hlavně kombuchovou kulturu. Často se jí říká čajová houba, i když správně to je "symbiotická kultura bakterií a kvasinek".
- Lze ji koupit v obchodech se zdravou výživou, na internetu, nebo se s vámi o ni podělí někdo, kdo už si kombuchu doma vyrábí. Houba totiž postupně dorůstá.
- Kombucha se zakládá nejlépe do velké zavařovací sklenice do čaje, který má pokojovou teplotu.
- K její přípravě budete potřebovat 8 gramů sypaného černého nebo zeleného čaje, 2 litry vody a 150 gramů cukru.
- Přikrytá plátýnkem zraje kombucha 6–7 dnů při pokojové teplotě. Pak je možné ji přecedit a pít.
- Pár tipů od Michala Ďuriníka: Dbejte na čistotu nádob, nástrojů a prostředí. Použijte kvalitní čaj. Nenahrazujte cukr náhražkami-je potravou pro kombuchovou kulturu. Hrajte si s přísadami-ovoce, bylinky, to vše jsou skvělé zdroje příchutí.