Pojem krevní sraženiny působí jako strašák, ale ve většině případů tomu tak není. Přirozený proces srážení krve je nezbytný pro zástavu jakéhokoli, třeba i malého krvácení. Vytvořená krevní sraženina navíc pomáhá zabránit infekci; tedy tomu, aby se do rány dostaly choroboplodné zárodky.

Pravděpodobnost vzniku krevních sraženin zvyšují genetické dispozice, operace či úraz, cukrovka, rakovina nebo užívání některých léků, například hormonální antikoncepce.

„V případě poranění cévní stěny se v daném místě shluknou krevní destičky a vytvoří ‚zátku‘, která ucpe zraněné místo. To aktivuje takzvané koagulační faktory v krvi, v důsledku čehož vzniká fibrin – protein, který ‚zátku‘ ještě lépe upevní,“ vysvětluje Národní zdravotní informační portál. Krevní sraženiny nás tak chrání před přílišným krvácením při úrazu nebo operaci.


Nahrává se anketa ...

Někdy se však začnou tvořit z jiných důvodů. Může k nim vést především dlouhodobé znehybnění těla nebo některé z jeho částí. K tomu dochází nejčastěji po operaci při delším upoutání na lůžko, dlouhodobém sezení během cestování nebo v době, kdy je končetina v sádře.

Co zvyšuje riziko krevních sraženin

Riziko tvorby sraženin však může zvyšovat i kouření, nedostatečný pohyb, obezita, vysoký krevní tlak, křečové žíly nebo těhotenství.

„Sraženiny se pak místo toho, aby tělu pomáhaly, stávají škodlivými. Brání totiž tomu, aby krev proudila žilami a tepnami tak, jak by měla. A to může vést k tak závažným událostem, jako je mrtvice, srdeční infarkt nebo plicní embolie,“ upozorňuje zdravotnický web Cleveland Clinic. Lidé, které sraženiny ohrožují, musejí brát léky proti srážlivosti krve, takzvané antikoagulanty.

close Za potravinu, která pomáhá ředit krev, je považován i česnek. Pokud však užíváte léky na ředění krve, je velmi důležité konzultovat jakékoli změny ve stravě nebo užívání bylinných doplňků s lékařem. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Za potravinu, která pomáhá ředit krev, je považován i česnek. Pokud však užíváte léky na ředění krve, je velmi důležité konzultovat jakékoli změny ve stravě nebo užívání bylinných doplňků s lékařem.

Pohyb, hydratace a zdravá strava

Krevní sraženiny patří mezi ta krevní onemocnění, kterým lze dobře předcházet. Jako prevence přitom postačí jednoduché změny životního stylu a stravy. Zdravý životní styl, pravidelný pohyb, hydratace organismu a vyvážená strava jsou u většiny lidí zaručenou cestou ke zdravému cévnímu systému. Navíc existují potraviny, které s tím mohou pomoci.

V některých situacích je použití těchto bylin jako bezpečnějších léků na ředění krve možné, ale lidé, jimž hrozí srdeční infarkt nebo mrtvice, musí před použitím přírodní alternativy k lékům na ředění krve promluvit se svým lékařem.

Některé přírodní látky obsažené v potravinách a bylinách totiž vykazují schopnosti ředit krev. „Přidání přírodních látek na ředění krve do vaší stravy může mít obrovský dopad, aniž byste se museli obávat nepříznivých vedlejších účinků,“ píše zdravotnický web Dr.Axe.

Řadu takových potravin a koření do svého jídelníčku dokonce běžně zařazujeme; a ty další do něj snadno zařadit můžeme.

„Ale je potřeba dbát na to, abyste nikdy nenahrazovali předepsané léky na ředění krve přírodními produkty,“ podotýká portál PharmEasy, který se zabývá zdravím a zdravým životním stylem.

Ginger shot

Jsou zdravé a pomáhají ředit krev

Některé potraviny a byliny pomáhají ředit krev, protože jejich účinky směřují proti srážlivosti krve a seskupování krevních destiček. Mnohé z nich přitom máte určitě doma. Mezi nejúčinnější patří:

Pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, je velmi důležité konzultovat změny ve stravě nebo užívání bylinných doplňků s lékařem. Bylinky a potraviny, které přirozeně ředí krev, mohou interagovat s těmito léky a způsobit příliš silné ředění krve. To může vést k vážným zdravotním problémům.

  • Kurkuma: zářivé žluté koření je například součástí kari. Obsahuje polyfenol kurkumin, který vedle mnoha dalších zdraví prospěšných schopností může mít protisrážlivé účinky. Brzdí totiž trombin, což je látka, která hraje velkou roli při srážení krve. Vědci dokonce dospěli k závěru, že každodenní konzumace kari koření může pomoci udržet antikoagulační stav.
  • Česnek: podporuje imunitu i duševní pohodu a je známý svými příznivými účinky na kardiovaskulární zdraví, včetně schopnosti přirozeně ředit krev. „Nejlepší je jíst česnek syrový. Doporučená dávka je jeden stroužek denně,“ radí web lékárny Dr.Max.
  • Kajenský pepř: obsahuje salicylát, přírodní činidlo na ředění krve, které je ceněno pro své antitrombické účinky. Kromě toho obsahuje také kapsaicin, o kterém bylo v několika studiích prokázáno, že má antihypertenzní, antidiabetické a antiobezitní vlastnosti. „Proto je kajenský pepř často užíván ve formě tobolek na podporu kardiovaskulárního zdraví a krevního oběhu,“ uvádí web Dr.Axe.
  • Skořice: je bohatá na kumarin. Tento silný antikoagulant se používá k výrobě warfarinu, tedy léku na ředění krve. Existují však dva hlavní druhy skořice: cassia a ceylonská. První má spoustu kumarinu, zatímco druhá ne. Na ředění krve je tedy lepší cassia. Skořice nabízí řadu možných zdravotních přínosů, ale dlouhodobé užívání velkých dávek může poškodit játra. „Před přidáváním velkého množství skořice do stravy nebo užíváním skořicových pilulek se poraďte se svým lékařem; obzvláště, pokud již užíváte léky na ředění krve,“ doporučuje web PharmEasy.
  • Zázvor: tato vytrvalá rostlina obsahuje, stejně jako kajenský pepř, salicylát - chemickou látku, která byla studována pro svou schopnost předcházet trombóze. Studie na zvířatech ukazují, že salicylát vyvolává mírnou antikoagulaci a může zabránit žilní trombóze, aniž by způsobil krvácivé komplikace. Použití zázvoru pro jeho schopnost ředit získává v poslední době na popularitě, protože lidé hledají přirozenější přístupy k přírodním antikoagulantům.
  • Omega-3 mastné kyseliny: mohou pomoci zvýšit pružnost krevních cév a ředit krev. Nacházejí se v mastných rybách, jako je losos, sardinky a makrela. Důsledkem současného užívání omega-3 mastných kyselin a léku warfarin však může být zvýšené riziko krvácení.
  • Pupalka dvouletá: tato rostlina (a zejména olej z ní) snižuje produkci tromboxanu, který podporuje shlukování krevních destiček, nebo zpomaluje dobu srážení krve u pacientů mužského pohlaví trpících zvýšenou hladinou tuků v krvi. To potvrdila i studie, která zkoumala účinek pupalkového oleje na agregaci krevních destiček u králíků. „Ve studiích na zvířatech bylo zjištěno, že olej ze semen této byliny má jak protidestičkové, tak antikoagulační účinky,“ uvádí studie zveřejněná na webu amerického ministerstva zdravotnictví National Library of Medicine 

Z dalších účinných látek a potravin vědecké studie zmiňují vitamin E, gingko bilobu, aloe vera, zelený čaj, melatonin nebo bromelain.

Co jíst a pít, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: