CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
Podběl byl symbolem lékárníků
Podběl lékařský se k léčení užívá už po tisíce let. Ve středověku sloužila tato léčivá bylina jako prostředek, který pomáhal hojit odřeniny, popáleniny či otoky způsobené bodnutím hmyzu. Používala se i při respiračních problémech, jako sou kašel, astma a bronchitida.
Když se podběl dostal do Ameriky, stalo se zvykem namočit přikrývku do výluhu podbělu a omotat ji kolem pacientů trpících černým kašlem. V minulosti se dokonce používal jako náhrada tabáku.
Podběl jako léčebný prostředek doporučovala i slavná bylinkářka svatá Hildegarda z Bingenu. Ve Francii byl kdysi symbolem apatykářů, takže byl vyobrazen na dveřích každé lékárny.
V dávných dobách byl podběl využíván také k tajemným magickým rituálům. Jeden z nich měl například přivést zpět milence, který sešel z cesty, jiný, který se praktikoval v Anglii, používal listy podbělu k věštění budoucnosti. Dnes už se bylinkáři soustředí hlavně na jeho léčivé schopnosti.
Nahrává se anketa ...
Podběl není pampeliška
Podběl léčivý (Tussilago farfara) vyráží už v březnu a květy můžete nacházet až do května. Roste v okolí potoků a řek či ve vlhkých příkopech. Mnoho lidí podběl kvůli jeho jasně žlutým květům často mylně považuje za pampelišku. I jeho květy se ve dne otvírají a v noci zavírají.
Při bližším zkoumání je však jasné, že jde o úplně jinou rostlinku. Podběl je totiž specifický tím, že rozkvétá ještě před tím, než jeho listy vyrazí ze země.
„Díky tomu získal přezdívku Filius ante patrem, což v překladu znamená ‚syn před otcem‘, a snadno jej tak odlišíte od pampelišky,“ píše web Euphoric Herbal, který se zabývá zdravým životním stylem.
V některých zemích je podběl považován za obtížný plevel. Je to odolná vytrvalá rostlina, která se šíří podzemními kořeny.
„Je těžké se jej zbavit, protože rostlina znovu vyroste i z toho nejmenšího kousku kořene, který zůstal v půdě, a kořeny jsou křehké, takže je obtížné je úplně odstranit,“ vysvětluje magazín o přírodě a zahradách Gardeners' World.
Podběl usušte co nejdříve
Podběl je nabitý prospěšnými látkami. Obsahuje například sliz, třísloviny, organické kyseliny, stopy silice, hořčiny, inulin, cholin a další látky.
Pro léčebné účely se sbírají hlavně listy, ale využívají se i květy a poupata. Podbělový květ sbíráme časně zjara na počátku kvetení. Plně otevřené květy se totiž po usušení rozpadají a droga je méně kvalitní.
„Vyhněte se ale těm, které se stáčejí k zemi – znamená to, že už vadnou. Stonky květů nenechávejte delší než jeden centimetr,“ radí Deník.
Květy podbělu se dají využít jak čerstvé, tak i sušené. Čaj z květů podbělu uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání a také mírní astmatické potíže. Pomáhá dokonce i nemocným s cukrovkou, protože obsahuje zinek, který pomáhá tělu lépe vstřebávat inzulin.
Účinky podbělu na zdraví
Latinský název podbělu Tussilago je odvozen od slov „kašel“ a „odejít“. Už odedávna se totiž nejvíce používal k léčení horních cest dýchacích. „Všechny části rostliny obsahují vysoké množství slizu, což je látka, která velmi zklidňuje zanícené tkáně v ústech, krku a dýchacích cestách,“ uvádí Euphoric Herbal.
Podběl také pomáhá při produktivním vykašlávání a vyhání hlen. Ve studiích prokázal i schopnost tišit chronický kašel. Podběl má však také řadu jiných pozoruhodných účinků na zdraví:
- přináší úlevu při onemocněních dýchacích cest, jako je astma, zánět průdušek, kašel, nachlazení či chřipka
- mírní pálení žáhy
- prospívá trávicímu traktu
- eliminuje bolest svalů
- pomáhá odstraňovat otoky způsobené bodnutím hmyzu
- v lidovém léčitelství se používá i při zánětech žil
- zmírňuje bolest hlavy
- pomáhá hojit rány, popáleniny a vředy
- eliminuje revmatické bolesti
- prospívá pokožce, která je suchá nebo postižená ekzémy
- jako kloktadlo se doporučuje při paradentóze
Sběr podbělu:
Jak podběl užívat
Čaj z podbělu je skvělým bojovníkem proti kašli. „Na jeho přípravu potřebujeme dvě čajové lžičky květů podbělu. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají se deset minut louhovat. Po přecezení se čaj podává. Ideálním sladidlem je med,“ uvádí server Rehabilitace. Čaj prý zmírňuje i pálení žáhy.
Šťáva z podbělu se připravuje z čerstvých lístků pomocí odšťavňovače. Lze ji využít k zevnímu použití při ranách a popáleninách. Naše babičky ji však podávaly spolu s mlékem a medem při chorobách dýchacích cest.
Podbělový sirup se připravuje z květů. Do vhodné nádoby postupně vrstvěte květy s třtinovým cukrem. Nádoba se uzavře, odloží na tmavé a chladné místo až na osm týdnů. Následně se přivede k varu a přelije do lahví, ve kterých je sirup připravený k použití.
Šňupací směs není příliš známá. Šňupání suchých rozemletých listů prý uvolňuje nos při silné rýmě.
„Pro ty, kteří chtějí přestat kouřit, je sušený podběl jedním ze způsobů, jak tělu pomoci s náročným přechodem od této návykové látky,“ upozorňuje Euphoric Herbal.
Sušený podběl býval součástí některých britských bylinných kuřáckých směsí. Může se kouřit samostatně nebo v kombinaci s jinými bylinami, jako je kořen proskurníku nebo divizna. „Jen mějte na paměti, že i kouření bylinek je pro vaše plíce škodlivé, takže to nepřehánějte,“ varuje web.
Obklad na otoky a bolest svalů vyrobíme z čerstvých lístků podbělu, které je třeba nasekat tak, aby vznikla kašovitá směs. „Kaše z listů podbělu se doporučuje jako obklad na křečové žíly, otoky, revma, dnu, bércové vředy nebo na špatně se hojící rány,“ uvádí Deník.
Příprava je jednoduchá: listy se umyjí a rozmačkají válečkem. Kaše z listů smíchaná se smetanou prý pomáhá i při zánětu žil – stačí natřít na zanícené místo a lehce ovázat.
Ve formě takzvaného suchého zábalu působí listy podbělu velmi silně protirevmaticky a proti bolestem kloubů obecně. Čerstvě natrhané čisté listy přikládáme na postižené místo ve dvou vrstvách temně zelenou stranou ke kůži a převážeme obinadlem. Necháme působit minimálně hodinu.
Léčivá koupel nohou se připraví ze dvou hrstí listů. Spařte je vodou, nechte louhovat kolem pěti minut, a poté ve výluhu dvacet minut namáčejte nohy.
Do salátů se hodí mladé nadrobno posekané listy. Skvěle chutnají i na chlebu s máslem. Řapíky starších listů lze spařit nebo dusit v zeleninové směsi. Kdysi se z podbělu vyrábělo také pivo a víno, ale to už upadlo v zapomnění.
S užíváním podbělu opatrně
S užíváním podbělu by se to však nemělo přehánět. Vnitřně se nedoporučuje užívat déle než dva týdny, těhotným a kojícím ženám a malým dětem pak odborníci doporučují raději se mu úplně vyhnout. Rostlina totiž obsahuje alkaloid pyrrolizidin. Tato látka rostlinu chrání před škodlivým hmyzem, ale u člověka může poškozovat játra a plíce.
Některé studie ukázaly, že by mohla být toxická pro játra, případně způsobit akutní nebo chronické poškození jater a možná i rakovinu jater.
Studie z roku 2021 varuje i před dalšími možnými negativními účinky, které by mohlo přinést dlouhodobé užívání podbělových čajů, výluhů a šťáv.
- Citlivost na slunce. Zvyšuje se náchylnost ke spálení a poškození pokožky sluncem
- Alergické reakce. Kopřivka, kožní vyrážka, otok, sípání, dušnost nebo závažnější známky a příznaky jako nevolnost a zvracení, závažné potíže s dýcháním, slabý puls, záchvaty nebo ztráta vědomí
- Karcinogenita. Obsahuje látky, které podporují vznik rakoviny.
- Mutagenita. Obsahuje látky, které by mohly způsobit genetické změny.