Jeho klienti si teď budou muset hledat někoho jiného, komu se svěří se svými právními problémy. Advokát Zdeněk Nováček ze Šlapanic na Brněnsku jim teď totiž několik let nebude moci poradit a zároveň za své služby požadovat odměnu. Za to, že zpronevěřil peníze svých klientů ho totiž v úterý odsoudil brněnský městský soud k podmíněnému trestu ve výši dvou a půl let. K tomu navíc přihodil další – Nováček totiž bude muset na dobu čtyř let uzavřít svou kancelář, ve které vykonává advokátní praxi.

Kauza začala na jaře 2006, když se na Nováčka obrátili manželé Sochorovi, kteří kupovali od svého souseda Jana Křipače dva pozemky. „Sochorovi uzavřeli v červenci 2006 s advokátem Zdeňkem Nováčkem příkazní smlouvu, na základě které Nováček převzal více než jeden milion sto šedesát tisíc korun do úschovy. Peníze přitom měl po uplynutí určité lhůty převést na účet Jana Křipače. To však neučinil a místo toho částku poukázal na účet jiný,“ shrnula body žaloby předsedkyně senátu Šárka Schinzelová.

Peníze tak nakonec skončily na účtu společnosti Experata, jejíž zástupci patří mezi právníkovy klienty, a v kapse Nováčkova známého. Ten se podle advokáta ocitl v tísni a tak mu chtěl pomoct. Jenže se nakonec sám dostal do problémů. Jak Křipač tak Sochorovi se ho přitom snažili zkontaktovat. „Nedařilo se mi ho zastihnout – v kanceláři ani telefonicky. Teprve po několika týdnech jsem od něho dostal několik dopisů. V jednom z těch posledních z června 2007 mi přitom oznámil, že uvedl špatné číslo účtu a že mi dlužné peníze zaplatí letos v březnu,“ vypověděl u soudu Křipač. Při pohledu na bankovní výpis pak s úlevou zjistil, že Nováček na jeho účet dlužnou částku skutečně poukázal.

Před soudem přitom Nováček nijak nezastíral, že peníze klientů zpronevěřil. „Skutek se stal tak, jak ho popsala státní zástupkyně v žalobě. Cítím se vinen, beru to jako osobní tragédii. Je to pro mě nevysvětlitelné, za šestnáct let, co se věnuji advokacii, je to mé první vážnější pochybení. Panu Křipačovi bych se tímto rád omluvil,“ uvedl ve své závěrečné řeči odsouzený advokát, který zatím netuší, co bude následující čtyři roky dělat. Není ani jisté, jestli se proti rozsudku odvolá. Ponechal si totiž lhůtu na rozmyšlenou.

Jméno Zdeňka Nováčka je známé hlavně v souvislosti s kauzou firmy Diag Human, která obchoduje s krevní plazmou a se kterou se Česká republika soudí od roku 2003. Ministerstvo zdravotnictví v případu zastupoval právě Nováček, kterého najala někdejší šéfka resortu Marie Součková. Zároveň se stala terčem ostré kritiky – advokátovi totiž za jeho služby nabídla odměnu ve výši deseti milionů korun.