K útoku došlo před devátou hodinou večer. „Jednatřicetiletý muž v ulici Cejl házel o zem s předmětem, který hlídka vzhledem k rychlému sledu událostí ani nestihla identifikovat. Když totiž jeden ze strážníků stáhl okénko, aby zjistil, co se děje, přistoupil podezřelý k vozidlu a okamžitě začal hlídku vulgárně urážet," popsal začátek konfliktu mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci se proto rozhodli vystoupit a situaci řešit. „To už ovšem mladík sahal po dveřích auta a pokusil se městské policisty fyzicky napadnout," pokračoval Ghanem.

Aby muže zastavili, použili na něj strážníci slzný sprej, který podle Ghanema obvykle stačí k tomu, aby se agresor vrátil zpět pod kontrolu.

Tomuto muži to však zřejmě nestačilo. „Asi po půlminutě zaujal bojový postoj a na jednoho ze členů hlídky zaútočil sérií kopů. Strážník jeho pokusy odvrátil teleskopickým obuškem a s použitím dalších donucovacích prostředků muže zpacifikoval a nasadil mu pouta," doplnil Ghanem.

Potyčku po celou dobu sledovaly desítky lidí a někteří se snažili do konfliktu vměšovat. „Zasahující strážníky proto podpořila také hlídka psovodů městské policie. Podezřelého muže odvezla sanitka na záchytku a celý případ si převzala státní policie pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu," sdělil Ghanem.