Propuštěný vězeň zamířil ve čtvrtek navečer z plzeňské věznice na Znojemsko, odkud pocházel. „Jel autobusem. Po cestě vypil litr rumu a pak se vydal do restaurace v Nádražní ulici," informovala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Muž byl pravděpodobně i pod vlivem pervitinu.

Bylo zavřeno. Pachatel se dovnitř dostal násilím. „Policii zavolal majitel, který si toho všiml. Hlídka na místě zloděje zadržela. Choval se agresivně a sprostě nadával. Skončil v policejní cele," dodala policejní mluvčí.

Muž čelí trestnímu stíhání i v dalších případech. „V únoru loňského roku byl odsouzený za krádež a nástupu do věznice se vyhýbal," řekla Drahokoupilová. Je podezřelý i z řady jiných krádeží.

Několikaměsíční vyhýbání se nástupu do vězení se zase vyplatilo devětačtyřice­tiletému muži ze Slovenska. „Moravskokrumlovští policisté ho ve čtvrtek dopadli v Miroslavi. Převezli ho na služebnu. Soudce ale po posouzení případu dospěl k závěru, že se na odsouzeného vztahuje dílčí amnestie. Místo do vězení proto šel na svobodu," sdělila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Policisté stále dohlížejí i na zajištění bezpečnosti v okolí věznic a vlakových a autobusových nádraží. Nemuseli ale řešit žádný vážnější problém. V Břeclavi jen v noci na pátek strážníci pokutovali dva opilé bývalé vězně za to, že byli příliš hluční.

Práce soudců neskončila

V Jihomoravském kraji jsou čtyři věznice. V brněnských Bohunicích už propustili všechny amnestované vězně. Odešlo jich 132. Stejně už soudci probrali všechny spisy v Břeclavi. Ven vyšlo devětatřicet lidí. Znojmo hlásí pětačtyřicet propuštěných.

Všechny spisy neprobrali ještě soudci v kuřimské věznici. „Pokračovat budou i o víkendu. Předpokládáme, že už ale propustí jen pár lidí. Nejdříve řešili případy, kdy jsme schválení amnestie očekávali. Teď se probírají zbytkem," konstatoval mluvčí kuřimské věznice Milan Novotný.

Soudci ale přesto ještě neskončili. „Řeší případy, kdy odsouzení zatím nenastoupili do vězení. U nás mají před sebou přes třináct set spisů," řekla mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Konec propouštění zklamal mnoho lidí, kteří v pátek už třetí den čekali před bránami vězení v Kuřimi. „Každý den jsem tam byla až do noci. Mého syna ale nepustili. Přestože jeho advokát říkal, že na to právo má. Nejhorší ale je, že nám nikdo ve věznici neřekl, na čem jsme. Už tři noci jsem kvůli tomu nespala," prohlásila jedna z nich.

Viola Šimková se svého syna také zatím nedočkala. „Viděla jsem přitom z vězení odcházet mnohem větší gaunery, než je on," zoufala si.

Ještě horší nálada je ale v samotné věznici. „Ti, co se nedostali ven, jsou hrozně zklamaní. Vůbec bych se nedivil, kdyby tam došlo k nějakým výtržnostem nebo dokonce vzpouře," okomentoval Zbyněk Blanarovič.

Ven se dostal mezi posledními. Rozhodnutí se dozvěděl až po třech dnech čekání. „Už jsem v to vůbec nedoufal," dodal už bývalý vězeň.

Petici podpisují po celé zemi

S amnestií nejsou spokojení ani lidé, kterých se vůbec netýká. Už téměř třicet tisíc podpisů posbírala Petice: Nesouhlasíme s Klausovou amnestií. Podepsala se i Břeclavanka Eva Blažková. „Přišla vniveč práce policistů a soudců. Původně jsem nepřemýšlela, že bych svůj názor dala najevo. Když se objevila možnost podepsat webovou petici, využila jsem jí," sdělila.