Případ se stal letos v polovině května. „Dotyčný na ženu zaútočil ze žárlivosti. V tu chvíli ale přišel jeden z dalších hostů baru a zastal se jí. Obžalovaný poté vzal pivní půllitr z tenkého skla a muže udeřil do hlavy. Sklenici přitom rozbil a muže zranil. To, že ho neporanil víc, bylo jen štěstí, nikoliv agresorův záměr," popsal začátek incidentu státní zástupce Marek Vagai.

Vickery tvrdil, že se jen bránil. „Seděl jsem na židli a najednou ke mně přišel vysoký a holohlavý muž. Myslel jsem, že se jedná například o skinheada a měl jsem strach. Muže jsem sice udeřil, byla to ale jen obranná reakce ve chvíli, kdy jsem myslel, že mi hrozí nebezpečí," popsal svou verzi události u soudu muž.

Konflikt s přítelkyní připustil. „Nelíbilo se mi, jak se chová. Vášnivě se objímala, tancovala a francouzsky se líbala s další ženou. Byla opilá a navíc k tomu brala ještě antidepresiva," uvedl obžalovaný.

Konflikt vyvrcholil tím, že napadený společně s dalšími lidmi Vickeryho vyhodili z podniku. Angličan se ale po chvíli znovu vrátil. „Opět muže napadl, tentokrát pěstmi. Opět ho zranil a roztrhl mu tričko," konstatoval státní zástupce.

Obžalovaný se hájil, že měl v baru psy a chtěl se pro ně vrátit. „Kamarád mi říkal, abych šel domů. To jsem ale nemohl. Uvnitř u jednoho ze stolů jsem měl přivázané dva psy a bál jsem se, co s nimi bude. Čekala tam na měl ale skupina lidí, kteří mě opět napadli a zranili v obličeji," vysvětlil Vickery důvod, proč se do baru vrátil.

Soudkyně Dita Řepková nakonec útočníka poslala na devět měsíců nepodmíněně do vězení s dozorem. Vickerymu přitom původně za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozil až desetiletý trest. Soud ale čin překvalifikoval na ublížení na zdraví s maximální sazbou na tři roky. „Tenkostěnnou sklenicí opravdu nelze ublížit, pokud útočník sedí. Svědci navíc popisovali některé momenty konfliktu rozdílně, takže nešlo přesně určit, jak se stal," zdůvodnila Řepková rozsudek.

Vickery se s obhájcem domluvil na odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Nebyl u soudu poprvé

Třiašedesátiletý Vickery neměl problémy se zákonem poprvé. Za napadení policistky, nadávání, hajlování v cele a psaní fixem po brněnské Nové radnici dostal už dřív patnáct měsíců s tříletou podmínkou. Odvolací soud mu letos v říjnu trest snížil o dva měsíce. Podle soudce Zdeňka Lukovského se totiž nejednalo o podporu nacismu, ale jen výtržnictví.