Jihomoravští policisté spolupracovali například na případu čtyř Poláků, kteří až do roku 2013 vykrádali domy téměř po celé České republice. V jihomoravském kraji jich měli na svědomí třiačtyřicet.

Lepší zabezpečení

Další důvod poklesu je podle policistů i to, že si lidé svůj majetek lépe zabezpečují.

Odborníci upozorňují, že možností, jak majetek chránit, je mnoho. Lidé si mohou pořídit kamery, bezpečnostní dveře, mříže na okna či alarmy.

Nic náhodě neponechala třeba Jana Drtilová z Hodonína. „Bezpečnostní dveře mám déle než jeden rok, stály mě patnáct tisíc korun. Díky nim se v bytě cítím bezpečně. Představa, že mi někdo v noci chodí po bytě, mě přinutila k pořízení bezpečnostních dveří," přiznala Drtilová.

Jihomoravští policisté tuto cestu podporují. „Upozorňujeme lidi, aby si svůj majetek více hlídali. Když zloděj uvidí například v paneláku dvoje dveře a jedny z nich budou bezpečností, a druhé ne, tak si vždy vybere ty nezabezpečené," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Za pravdu jí dal i Zdeněk Novák, který prodává bezpečnostní dveře. „Zloděj nebude čtyřicet minut zápasit s dveřmi, na jejichž otevření by potřeboval ještě různé nářadí," sdělil Novák. Zároveň dodal, že by zločinec bušením vzbudil pozornost okolí a svědci by mohli přivolat policii.

Podle něj mají lidé o lepší dveře stále větší zájem. „Prodej dveří v posledním roce stoupl. Nejprodávanější typ vyjde zhruba na osmnáct tisíc korun," přiblížil prodejce.

Pokles o 114 případů zaznamenali jihomoravští policisté i u vykradených chat. „Někteří chataři si pořídili světlo s automatickým spínačem. Když kolem někdo projde, tak se rozsvítí," poukázal na jedno z opatření proti zlodějům mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Strážníci dělají časté kontroly právě chatařských oblastí v okolí Brna.

Loni na jižní Moravě klesl i počet krádeží aut. „V roce 2013 to bylo 569 a loni o pětadvacet méně," uvedl Tržil. Podotkl přitom, že i v tomto případě má podíl na příznivé statistice stále dokonalejší zabezpečení.

Sledovací zařízení

Potvrdil to Jiří Cvrček, který pracuje jako servisní technik v obchodě poskytujícím zabezpečovací zařízení. „Zákazníci si nechávají do aut instalovat sledovací zařízení GPS. Když někdo ukradne auto, může majitel pomocí zařízení zjistit, kde se nachází," přiblížil Cvrček.

Přístroj stojí kolem šesti tisíc. „Technika se stále zdokonaluje a to zloděje odrazuje," je přesvědčený Cvrček.

Podle něj si lidé často pořizují i mechanické zabezpečení, mezi něž patří například zamykání řadicí páky. „Pokud zloděj nemá klíče, aby páku odjistil, tak s autem jednoduše neodjede," řekl Cvrček.

Viditelně dát vědět zloději, že je auto zajištěné proti krádeži, se rozhodla i studentka Gabriela Horňáková. „Mám tyč na volant. Jsem přesvědčená, že pokud někdo uvidí mé auto s ní a vedle auto bez zabezpečení, moje si nevybere," doufá Horňáková.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.