Babiš v sobotu svolal tiskovou konferenci, na které oznámil doručení dopisu s nábojnicí a anonymním vzkazem plným urážek. Šlo podle něj o zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Policie uvedla, že se věcí zabývá. Výhrůžky adresované Babišově rodině odsoudili premiér Petr Fiala (ODS), další politici vládních stran i Babišův protikandidát Petr Pavel. Zároveň ale Babiše vyzvali, aby změnil styl své kampaně, která podle některých z nich rozděluje společnost. „Někdo hodil do schránky v Brně, je tady 250 oranžových schránek, tu obálku, kde byl ostrý náboj. Policie to šetří," řekl Babiš, který měl v pondělí i s manželkou Monikou na brněnském Dominikánském náměstí setkání s voliči. „Já v tom nevidím nějakou souvislost," odpověděl na otázku, zda účast na kontaktní předvolební kampani nemůže jeho manželku ohrožovat. V sobotu přitom Babiš řekl, že dopis s nábojnicí vnímá jako výhrůžku své rodině, která podle něj má strach o život.

Záběry z Babišovy akce v Brně.
Babiš na zabijačce v Brně: ovar a prejt, spokojení důchodci i pískot odpůrců

Dopis s nábojnicí ochranka přinesla Babišovi v sobotu v osm hodin ráno, řekl dnes prezidentský kandidát, i když ho při rentgenové kontrole pošty pro Babiše odhalila už ve čtvrtek. „My jsme v pátek s Monikou byli od rána v Liberci," zdůvodnil dnes časové prodlení. Babiš na Nově také znovu odmítl, že by v kampani vyhrotil atmosféru. Někdejší premiér Babiš opět vysvětloval svá vyjádření z nedělní debaty v České televizi o tom, že v případě útoku na Polsko nebo pobaltské země by české vojáky na pomoc neposlal. Dotaz moderátora diskuse označil za hypotetický a absurdní, uznal ale, že udělal chybu. „Myslím a jsem o tom přesvědčen, že my závazky za naší vlády jsme vždycky plnili a že samozřejmě kdyby došlo ke katastrofě, že by Rusko napadlo Polsko nebo Pobaltí, že bychom samozřejmě jim pomohli," řekl.

Babiš pak na Nově odpovídal na předtočené dotazy obyvatel. K udělování milostí uvedl, že by to nebyla hlavní náplň jeho práce a žádosti by nechal posuzovat ministerstvem spravedlnosti. Podotkl taky, že pokud by byl zvolen, na Hrad by si přivedl bývalé spolupracovníky z úřadu vlády s bezpečnostním prověřením na stupeň tajné. Na dotaz, zda si o sobě myslí, že je skutečně diplomat, odpověděl, že umí záležitosti dojednávat a prosazovat. „Jako prezident bych dělal aktivně ekonomickou diplomacii," řekl.

Zhruba dvacet let vozily kloubové trolejbusy 22Tr cestující po Brně. Lidé se mohli v neděli naposledy svézt vozy číslo 3603 a 3605. Rozlučkových jízd se zúčastnilo asi šest set fanoušků městské hromadné dopravy.
VIDEO: 20 let věrných služeb v Brně. Zažijte poslední svezení trolejbusem 22Tr

Někdejší premiér čelil také například dotazu ohledně slabé účasti při schůzích Sněmovny. „Práce poslance je mezi lidmi," míní. Babiš uvedl, že pokud by v prezidentské volbě zvítězil favorizovaný Pavel, zůstane předsedou hnutí ANO. "Bude to velká motivace pro to, abychom (sněmovní) volby v roce 2025 vyhráli," dodal.