Vyhláška z letošního března nařizuje jen bezhotovostní platby za přivezený materiál. Jde o jedno z opatření, které má bránit krádežím kovů. Do října neměly sběrny specifikováno, co přesně obnáší bezhotovostní platba, proto mohli výkupčí platit šekem.

Chodí méně lidí

Už dva měsíce ale dostávají sběrači kovů peníze jen bankovním převodem. „Teď je situace mnohem horší. Přišli jsme asi o sedmdesát procent zákazníků. Raději chodí do sběren, které pokoutně platí hotově. A nemyslím tím zloděje. Ke mně chodívali třeba lidi, kteří skupovali železo v autoservisech a pak je přeprodávali nám," uvedl Václav Absolon, který má sběrnu na kraji Brna.

Ztráty registrují i další firmy. „Chodí k nám méně a méně lidí," shrnul Tomáš Jedlička ze znojemské firmy Opametal.

Problém však nemají ti, kteří podnikají ve velkém. „Nejsem závislý na výkupu drobných materiálů. Rozvážím kontejnery na zavolání, nechodí k nám moc jednotlivců s nasbíraným materiálem," řekl za vyškovský kovošrot Pavel Štěpán.

Kontrolní instituce si změnu zákona pochvalují. Do června neregistrovala Česká obchodní inspekce na jihu Moravy žádný přestupek. Při kontrolách na podzim pak Česká inspekce životního prostředí našla ve třinácti kontrolovaných firmách jen čtyři, proti kterým měla důvod zahájit správní řízení. „Z porovnání letošních výsledků s loňskými evidujeme zlepšení také u sběren. Dá se to přisuzovat i tomu, že nemohou vyplácet peníze v hotovosti. Důležité ale bude sledovat dlouhodobější vývoj. Tedy zda nejde jen o dočasné zlepšení, ale skutečně o dlouhodobý trend," je v předčasném hodnocení zdrženlivý mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Změnu k lepšímu zaznamenali také brněnští strážníci. „Případů krádeží je minimálně za poslední čtyři měsíce poměrně málo, jeden až dva měsíčně. Většinou šlo o pokusy sebrat v noci kovové předměty z areálů sběrných dvorů. Výjimečně také o rozebírání autovraků odstavených na veřejném prostranství," popsal mluvčí brněnské městské policie Michal Simandl.

Úspěch hlásí i železničáři. „Od března nám klesl počet krádeží kolejí a dalších kovů z nádraží a tratí zhruba o osmdesát procent," informoval mluvčí Správy železničních a dopravních cest Marek Illiaš.

Může za to cena?

Svaz výkupců surovin se ale snaží krotit přílišné nadšení z vlivu vyhlášky. „Že ubylo krádeží není zapříčiněné vyhláškou. Spíše tím, že dramaticky klesla cena surovin," míní předseda svazu Petr Miller. Podle jeho informací klesl výkup v Jihomoravském kraji až o osmdesát procent. „Navíc výkupny jsou v současné době mnohem kultivovanější. Už zdaleka nepřijmou všechno," upozornil Miller.

Někteří podnikatelé naopak zdůrazňují vedlejší účinek vyhlášky i snížení ceny za materiál. „Má to dopad na bezdomovce. Hodně jich vybíralo popelnice a úlovky nosili sem. Teď o spoustě z nich vím, že začali krást a sedí ve vězení," podotkl Absolon.

Jiného řešení se dožaduje také Pavel Hrdlička z brněnské sběrny Kovokom. „Měli by se trestat zloději a ne my. Přijde mi divné, že tuto problematiku řeší ministerstvo životního prostředí, které s krádežemi nemá nic společného," řekl Hrdlička.