Loni policie zaznamenala necelých čtyřiadvacet tisíc trestných činů. To je přes tři tisíce trestných činů méně než v roce 2014. O rok dříve řešila téměř třicet tisíc případů. „Pokles kriminality v minulém roce souvisí především s klesající nezaměstnaností. Je méně lidí, kteří jednají proti zákonu kvůli vlastní obživě. Dalším důvodem je víc policistů v ulicích v posledních letech," vysvětlila mluvčí krajské policie Petra Ledabylová.

Víc práce

Ještě na začátku roku 2014 nemělo práci devět a půl procenta lidí, na konci loňska klesla nezaměstnanost na sedm procent. Že se lidem daří lépe, potvrzuje i ekonom Michal Kozub. „Rostou mzdy, klesá nezaměstnanost, ekonomika celé země jde nahoru. Je možné, že právě tohle je hlavní důvod, proč ubývá kriminality. Určitá skupina lidí však bude za hranou zákona vždycky," naznačil Kozub.

V jihomoravských věznicích je sedm z deseti vězňů za mřížemi opakovaně. Recidivistů dál přibývá, věznice jsou přeplněné. „I když se kriminalita celorepublikově snižuje, některé její oblasti bují. Rozrůstá se hlavně kriminalita na internetu a přibylo i daňových trestných činů," sdělil náměstek ředitele krajské policie Libor Kachlík.

Jeho kolegové řešili nejvíc vražd ve srovnání s ostatními kraji v republice. Z pětadvaceti jich dvaadvacet objasnili. Naopak výrazně ubylo krádeží i loupeží. Nejnižší kriminalitou v přepočtu na obyvatele se mohou pochlubit na Hodonínsku, nejnebezpečněji je v Brně. „Meziroční pokles jsme zaznamenali ve všech okresech kraje," sdělil Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu.

Kriminalita na jižní Moravě 2015.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Prohřešky proti zákonu už třetím rokem sleduje web mapakriminality.cz. V Brně jsou podle ní pachatelé nejaktivnější v centru města. Vývojáři aplikace však plánují zpřesnit údaje na úroveň jednotlivých ulic. „Rádi bychom toho dosáhli ještě letos. Data o kriminalitě v konkrétních ulicích jsou k dispozici třeba v USA nebo Velké Británii," uvedl manažer programu Policie jako služba veřejnosti Martin Marek.

Úbytek kriminality zatím nepocítila Probační a mediační služba, která na pachatele dohlíží. „Práce nám zatím rozhodně neubylo. Jestli se nás snížený počet trestných činů vůbec dotkne, uvidíme až s odstupem času. Vyšetřování a soudy zaberou zhruba rok," sdělil krajský ředitel Pavel Krpata.

Kromě trojnásobné vraždy v Dolních Dunajovicích policie loni řešila třeba případ Lukáše Minaříka, který v půli června střílel v Brně po neznámém autě a poté vyloupil večerku. Soud ho poslal do vězení na dvanáct a půl roku za pokus o vraždu, loupež, nebezpečné vyhrožování a nedovolené ozbrojování.

Případ Dahlgren

Na rozuzlení naopak stále čeká kauza Američana Kevina Dahlgrena, který je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných v brněnských Ivanovicích. „Čekáme ještě na jeden znalecký posudek. Pak se obviněný se svým obhájcem mohou seznámit se spisem. Teprve potom policie podnikne další kroky," uvedla Ledabylová.

MICHAL KIRŠ