Více než tři roky zaměstnávaly špičky ruskojazyčné mafie uši detektivů jihomoravské policie. Kriminalisté totiž v roce 2004 začali odposlouchávat několik členů takzvané Luhaňské brigády, což je jedna z nejnebezpeč­nějších zločineckých organizací v Česku, kvůli rozšiřování padělků dolarů. Množství nebylo zanedbatelné. Jednalo se totiž o tisíce kusů stodolarovek. Případem třináctičlenného gangu se nyní zabývá brněnský krajský soud.

„Mezi hlavní členy zločineckého gangu patří pět lidí. Pavlo Nykolyuk z Ukrajiny, Vadym Karapetyan z Ázerbajdžánu, Ukrajinec Pavlo Baykalov, Vadym Zaiats z ukrajinského města Rachov a Petr Terechko z Běloruska,“ vyjmenoval obžalované státní zástupce Milan Richter. Mužům hrozí za padělání a pozměňování peněz až dvanáctileté vězení.

Hlavou skupiny penězokazců byl Nykolyuk. Toho začali špioni sledovat okamžitě poté, jakmile začal v polovině devadesátých let minulého století v Brně podnikat. Telefon bosse ale „napíchli“ na odposlech teprve v roce 2004. A po třech letech sledování, odposlouchávání a několika domovních prohlídkách slavili detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu úspěch. Podařilo se jim totiž početnou skupinu lidí rozprášit.

Nemocný šéf brigády

Nykolayuk se dušuje, že s falešnými penězi nemá nic společného. Před soudem odmítl mluvit, ale na svou obhajobu napsal dopis. „Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, který se neustále zhoršuje, nejsem schopný vypovídat. Nikdy jsem neobchodoval s falešnými dolary. Obchoduji s drahokamy, safíry, elektronikou a podobně. Je pravda, že ne vždy legálně,“ uvedl Nykolayuk,

Boss zároveň požádal soud, aby ho propustil z vazby. Přísahal, že neuteče. „Mám v Česku rodinu a dvě děti. Starší syn chodí na gymnázium, mladší do mateřské školy. Nemám kam utéct, protože tady nenechám rodinu osamocenou,“ dodal šéf Luhaňské brigády.

Soud se včera zabýval hlavně odposlechy telefonních hovorů, které mají několik hodin. Mafiáni se v nich domlouvají na místě setkání a výměně peněz. Rozhovory jsou v ruštině a soud obstaral jejich doslovný překlad do češtiny. Obhájci obžalovaných však namítají, že překlad není přesný a trvají na výslechu tlumočníků. „Jako svědky je v žádném případě nepředvolám. Mohu se ale dohodnout s obhajobou, že tlumočníci budou v soudní síni dva,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Daniel Plšek.

Boháč?

Jedním ze spojenců ruskojazyčné mafie byl Tibor Lakatoš z Brna. Olašský Rom s přezdívkou Karika. Policisté u něj našli zbraně, na které neměl zbrojní průkaz. „Koupil jsem je od jednoho Rumuna, který u mě zedničil. Jednou v noci za mnou přišel a řekl, že potřebuje peníze. Už jako kluk jsem toužil po pistolích, a tak jsem ty pušky za patnáct tisíc korun koupil,“ přiznal se Lakatoš. Před soudem se dušoval, že nikdy neopustila jediná zbraň jeho dům.

Kromě nelegálního držení zbraní je Lakatoš obžalovaný i z toho, že pomáhal Luhaňské brigádě dávat do oběhu falešné dolary. „V životě jsem neměl dolary v ruce,“ bránil se muž, který si jinak na nedostatek peněz nemůže stěžovat. V Brně totiž vlastní několik nájemních domů. Přestože mu nájemníci měsíčně dají okolo čtyřiceti tisíc měsíčně, utratí mnohem víc peněz. V herně totiž dokáže za noc prohrát až půl milionu. „Prodal jsem nedávno dům za sedmnáct milionů. Z toho utrácím,“ vysvětlil Lakatoš soudu.

Proces, který provází přísná bezpečnostní opatření, bude pokračovat v nadcházejících dnech.