Několikrát trestanému recidivistovi přitom hrozilo v krajním případě za pokus o vraždu až doživotí. Obžalovaný všechno popřel, v jeho prospěch navíc u soudu vypovídala i napadená žena. „Je ale jasné, že to bylo účelové a muže se snažila ochránit. Potvrzuje to i přepis telefonního hovoru, ve kterém se oba domlouvali na tom, co řeknou před soudem. Napadená dotyčného ubezpečovala, že mu nepřitíží," sdělila včera v závěrečné řeči státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Jde o recidivistu

Kovaříkova vina byla podle ní zcela jasná. „Několik svědků nezávisle na sobě potvrdilo, že když popálená vyběhla z pokoje, opakovala, že ji poranil Kovařík. Kromě toho to nebylo poprvé, pár se na občasných fyzických konfliktech dokonce shodl," uvedla žalobkyně.

Pro obžalovaného požadovala trest alespoň ve druhé třetině sazby, která se pohybuje mezi patnácti a dvaceti lety. „Muže v minulosti soud potrestal už šestkrát, z toho čtyřikrát kvůli násilí. Je evidentní, že vyšší trest je v tomto případě adekvátní," končila řeč Zámoravcová.

Kovaříkova advokátka Kamila Mesiarkinová naopak požadovala úplné zproštění obžaloby. Řekla, že se zcela přesvědčivě nepodařilo vyvrátit klientovo tvrzení o tom, že si žena vše způsobila sama. „Prohlásila, že se v roztržce polila destilátem z otevřeného kanystru a začala hořet ve chvíli, kdy si zapálila cigaretu. V tom se zcela shodla s Kovaříkem," uvedla obhájkyně.

Upozornila, že ve prospěch jejího klienta hovoří i další okolnosti. Například fakt, že muž po činu zůstal na místě a nepokusil se zmizet. „Kdyby to skutečně udělal, bylo by logické, že by chtěl odejít pryč. Nikam se ale neztratil," uvedla Mesiarkinová.

Její slova částečně potvrdila i výpověď svědka Miroslava Jakše, kterou soudce Pavel Göth předtím přečetl. Soused obžalovaného při přípravném řízení před časem uvedl, že Kovařík skutečně po útoku na ubytovně zůstal. „Laďa byl z toho všeho vyřízenej. Z batohu vyndal provaz a chtěl se oběsit. Sebral jsem mu ho, on ale po chvíli odněkud vytáhl ulamovací nůž na koberce a chtěl se pro změnu podřezat. I v tom jsem mu zabránil," četl soudce svědkovu výpověď.

Svědek zmizel

Muž ale také podle soudce jasně ukázal na Kovaříka jako na pachatele. „Popálená pořád opakovala větu 'Kovaříku, proč jsi mě zapálil?' Pak nás prosila, abychom nevolali policii, že ho miluje," přečetl soudce Jakšovu výpověď. Svědek k soudu včera i přes předvolání nepřišel. Nikdo totiž neví, kde je.

Kovařík po celou dobu vinu odmítal. Tvrdil, že šlo o nešťastnou náhodu. „V pokoji na ubytovně jsme se pohádali. Pila kořalku, kterou měla v kanystru a vyhazovala mě z pokoje. Chtěl jsem, aby přestala pít a pokusil se jí kanystr sebrat. Přetahovali jsme se o něj," uvedl před časem u soudu Kovařík.

Při souboji o nádobu s pálenkou prý oba destilát potřísnil. „Šel jsem ke skříni balit si věci. Chtěla cigarety, hodil jsem je po ní. Pak najednou začala ječet, hořela. Hasil jsem ji," popsal incident obžalovaný.

Podobně incident popisovala i popálená žena. „Vynadala jsem mu a zapálila si. V tu chvíli jsem začala hořet. Druh mě hasil. Vyběhla jsem z pokoje a spadla na zem," prohlásila žena.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně si nechali lhůtu na rozmyšlenou.